Συγκριτικό πλεονέκτημα της Ευρώπης είναι οι νέες τεχνολογίες για την «πράσινη» μετάβαση ενώ μονόδρομος είναι η πλήρης ψηφιοποίηση του ενεργειακού συστήματος.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μιλώντας στο συνέδριο της Eurelectric.

Προσέθεσε ακόμη την ανάγκη, η ΕΕ να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στα πρότυπα της ενεργειακής μετάβασης. Υπογράμμισε ότι η παράμετρος των «νέων τεχνολογιών» δύναται να κάνει την διαφορά στην «κούρσα» της ενεργειακής μετάβασης και να επιτρέψει στην Ευρώπη να επωφεληθεί και με όρους ανταγωνιστικότητας, στην επιλογή της να βαδίσει με αυξημένους ρυθμούς το «μονοπάτι» της απανθρακοποίησης εν αντιθέσει με άλλες χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο.

Αντίστοιχα, αναφέρθηκε στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης αλλά και στην Ελλάδα, όπου οι προσπάθειες προώθησης των στόχων συνεχίζουν εντατικές, με την ΔΕΗ να φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην νέα «ενεργειακή εποχή» που ξεπροβάλει μπροστά.

Μέρος αυτής είναι αναμφισβήτητα η ψηφιοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος. Αν και προκύπτουν μια σειρά κίνδυνοι για την ασφάλεια του συστήματος, πχ η κυβερνοασφάλεια, εντούτοις, όπως υπογράμμισε, η πλήρης ψηφιοποίηση σε συνάρτηση με την ευελιξία που προσφέρει, είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος.

Η ΔΕΗ βρίσκεται σε τροχιά απολιγνιτοποίησης, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί, ως γνωστόν, το 2028 παράλληλα με τα σχέδια για το 2030. «Χρειάζεται να εργαστούμε μαζί για να φέρουμε αποτελέσματα. Χρειαζόμαστε διασυνδέσεις καθώς θα μας επιτρέψουν και μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια», ανέφερε σχετικά.

Επιπρόσθετα, ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στο ζήτημα των υποδομών αναδεικνύοντας την άμεση συνάρτηση που αυτές έχουν με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και οικονομίας συνολικότερα.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ υπογράμμισε ότι η μεταβλητότητα συνιστά πλέον ένα οργανικό στοιχείο του ενεργειακού συστήματος και από αυτή την άποψη θα πρέπει να συνυπολογίζεται στο σχεδιασμό. Σε ότι αφορά τις επόμενες κινήσεις της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης ξεχώρισε την πρόθεση του Ομίλου να δραστηριοποιηθεί ενεργά στις AI υπηρεσίες και στο κομμάτι των data center.

Κ.Μητσοτάκης στο «Power Summit 2024» της Eurelectric: Ενεργειακός περιφερειακός παίκτης η ΔΕΗ

Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ απο το χείλος του γκρεμού εξελίχθηκε σε μεγάλο success story

Από μια εταιρεία στο χείλος του γκρεμού παράδειγμα προς μίμηση η ΔΕΗ τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο της Eurelectric «Lights On».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόοδο της χώρας στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μίλησε επίσης για την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να πρωταγωνιστήσει με ακόμη καλύτερους όρους στην «κούρσα» της ενεργειακής μετάβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη μεταμόρφωση της ΔΕΗ την τελευταία πενταετία που από μια εταιρεία στο χείλος της χρεοκοπίας αναδείχθηκε σε έναν από τους βασικούς παίκτες της αγοράς ενέργειας σε επίπεδο πλέον Νοτιαοανατολικής Ευρώπης μετά και την είσοδό της στις γειτονικές αγορές.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, σημείωσε ότι η εικόνα είναι σημαντικά διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα σε σχέση με την περίοδο 2015-2019, πράγμα που αποτυπώνεται σε όλους τους βασικούς οικονομικούς δείκτες. «Οι ξένοι επενδυτές έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε ότι οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις βρίσκονται σε αυξητική τροχιά.

Στο ενεργειακό σκέλος, η διείσδυση των ΑΠΕ προχωρά με ταχείς ρυθμούς, ενώ μεθοδεύεται η εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων πόρων. Ειδική μνεία έκανε στο σχέδιο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών, επισημαίνοντας ότι η θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου διαθέτει πολύ ισχυρό αιολικό δυναμικό, πράγμα που διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες και προοπτικές για τον κλάδο.

«Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα. Έχουμε πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό, οι πηγές αυτές μπορούν να γίνουν η ραχοκοκαλιά ενός εντελώς διαφορετικού συστήματος. Για την ακρίβεια, πλέον που δεν είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για επενδύσεις. Με μία έννοια, είμαστε θύματα της επιτυχίας μας», συμπλήρωσε. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπρόσθετα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε προσωπικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ξεχωρίζοντας την παρέμβασή του προ μηνών για την ανάγκη επενδύσεων στα δίκτυα και την ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Τέλος, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επιλυθεί η αναντιστοιχία που παρατηρείται σήμερα μεταξύ των στόχων που έχουν τεθεί και των διαθέσιμων πόρων για την επίτευξή τους.

Η κα Σίμσον συνεχάρη την Ελλάδα για τα βήματα που έχει κάνει στην απανθρακοποίηση του ενεργειακού της μίγματος σε συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς στόχους.

Ειδική αναφορά έκανε στην πρόοδο της Ευρώπης ως προς την απεξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο, γεγονός που πλέον αποτυπώνεται στα «νούμερα», διασφαλίζοντας την ίδια στιγμή υψηλό βαθμό ενεργειακής ασφάλειας αλλά και προσιτής ενέργειας.

Επισήμανε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για την απανθρακοποίηση της οικονομίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

ΔΕΗ: Στην Αθήνα η Σύνοδος Κορυφής της Eurelectric με οικοδεσπότη τον Γιωργο Στάσση

Γιώργος Στάσσης και Αλέξανδρος Εξάρχου (Ιντρακάτ) συμφώνησαν σε ισχυρή σύμπραξη

Όπως αναφέρθηκε σε conference call από τη διοίκηση της ΔΕΗ, με αντικείμενο τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου, η επιχείρηση έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό pipeline έργων ΑΠΕ, η συνολική ισχύς του οποίου ανέρχεται σε 20 GW.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό επιμερίζεται σε έργα 11,3 GW τα οποία αναπτύσσονται αποκλειστικά από τη ΔΕΗ (είτε στη χώρα μας είτε στη Ρουμανία κυρίως μέσω της PPC Romania) και σε 8,9 GW τα οποία «ωριμάζουν» μέσω των συμπράξεων της ΔΕΗ με κυρίως την Intrakat μετά από τη σημαντική συμφωνία Γιώργου Στάση και Αλέξανδρου Εξάρχου, αλλά και με Motor Oil και RWE. Οι μονάδες που θα υλοποιηθούν από αυτή τη «δεξαμενή», θα προστεθούν στα 9 GW θερμοηλεκτρικών σταθμών, υδροηλεκτρικών και ΑΠΕ της ΔΕΗ, που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στη χώρα μας, και στα 700 MW ΑΠΕ που παράγουν ήδη στη Ρουμανία.

Στα 8,9 GW περιλαμβάνονται και τα 90 φωτοβολταϊκά σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόσφατο deal της ΔΕΗ με τη Mytilineos. Απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών για τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, σημείωσε πως το IRR των συγκεκριμένων φωτοβολταϊκών κινείται στο 9%, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πρόσθετες υπεραξίες που θα δημιουργηθούν από την ένταξή τους στο καθετοποιημένο μοντέλο λειτουργίας της επιχείρησης.

Αλέξανδρος Εξάρχου: Το 2024 θα εδραιώσουμε τη θέση μας στην αγορά - Το όραμά μας είναι μακράς πνοής

ΔΕΗ: Προχωρά ο ενεργειακός διάδρομος και η επαναγορά μετοχών

Υλοποιείται το σχέδιο της ΔΕΗ για τη δημιουργία ενός «ενεργειακού διαδρόμου» στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με την ανάπτυξη ενός γεωγραφικά διεσπαρμένου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες αγορές της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το deal με τη Mytilineos προβλέπει την εξαγορά κάθε επιμέρους cluster από τα 90 φωτοβολταϊκά, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εκτός από το να υλοποιηθεί το cluster και να συνδεθεί στο δίκτυο, προϋπόθεση αποτελούν και τα τρέχοντα επίπεδα της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο conference call, ο κ. Στάσσης έκανε ιδιαίτερα αναφορά στα έργα του deal που προορίζονται για την Ιταλία (ισχύος 500 MW), και με τα οποία πραγματοποιεί «είσοδο» στη γειτονική χώρα, καθώς πρόκειται για μία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με υψηλές χονδρεμπορικές τιμές. Για τον ίδιο λόγο «κλειδί» αποτελούν και τα φωτοβολταϊκά στην Κροατία (επίσης 500 MW), που κι αυτό περιλαμβάνονται στη συμφωνία, αφού πρόκειται για χώρα από την οποία γίνονται συστηματικά εισαγωγές στην Ιταλία.

Εκτός συνόρων, όπως είναι φυσικό, η μεγαλύτερη «δεξαμενή» έργων προς ωρίμανση βρίσκεται στη Ρουμανία – με δεδομένη την παρουσία της στη χώρα, μέσω της PPC Romania. Στο pipeline βρίσκονται έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 6 GW, από τα οποία 5,3 GW είναι μονάδες προς ίδια ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ έχει εξασφαλίσει τη σημαντική ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της και στην Ελλάδα, με 12,7 GW έργα στο pipeline, εκ των οποίων τα 6 GW είναι έργα που ωριμάζει η ίδια και 6,7 GW μέσω συνεργασιών.

Όπως έχει διευκρινίσει στο παρελθόν η διοίκηση της ΔΕΗ, η εταιρεία είναι net-buyer -δηλαδή οι ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια, για την προμήθεια ρεύματος στους πελάτες της, είναι μεγαλύτερες από την παραγωγή της. Επομένως, καθώς ένα μέρος της διαφοράς το καλύπτει παραδοσιακά και με εισαγωγές, η δημιουργία αυτού του «ενεργειακού διαδρόμου» θα της επιτρέψει μέρος των εισαγωγών να καλύπτεται από «πράσινο» δυναμικό που η ίδια κατέχει εκτός συνόρων.

Την ίδια στιγμή, η γεωγραφική διασπορά των έργων ΑΠΕ διασφαλίζει την εκμετάλλευση των εμπορικών ευκαιριών που δημιουργούνται κάθε φορά σε κάποια από τις αγορές που έχει παρουσία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για συνέργειες σε επίπεδο Ομίλου. Παράλληλα, αμβλύνει τον κίνδυνο που προκαλεί η εξάρτηση της παραγωγής των ΑΠΕ από τις καιρικές συνθήκες, με την εγκατάστασή τους σε μία ευρύτερη γεωγραφική ζώνη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ειπώθηκε και χθες στο conference call, η νοτιοανατολική Ευρώπη ευνοεί από την άποψη των κλιματικών συνθηκών την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία για αυτό τον λόγο υπερέχουν στο προς ωρίμανση χαρτοφυλάκιο. Ωστόσο, θα καταβληθεί προσπάθεια για περαιτέρω διαφοροποίηση του portfolio, με τη διεύρυνση των έργων αιολικής τεχνολογίας.

Ο κ. Στάσσης τόνισε επίσης στο conference call πως πρόθεση είναι να υπάρξει και δεύτερο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών μετά τη λήξη του υφιστάμενου, το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Με το υφιστάμενο πρόγραμμα οι ίδιες μετοχές κινούνται στο 5,6%, με σκοπό με το νέο πρόγραμμα να αυξηθούν στο 10%.

Η γενική κατεύθυνση της διοίκησης είναι περίπου το 1/3 να αξιοποιηθεί σε δυνητικές εξαγορές, ενώ άλλο 1/3 να ακυρωθεί, για αύξηση της αξίας της μετοχής. Επίσης, το υπόλοιποι 1/3 θα αξιοποιηθεί για αμοιβές στελεχών.

Όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες, σημειώθηκε πως η ανάπτυξη του Fiber to the home προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, καλύπτοντας 185.000 σπίτια στην Αττική στο τέλος Μαρτίου 2024. Επίσης, αναφέρθηκε πως η ΔΕΗ μπαίνει στην αγορά των data center και των υποδομών AI (Artificial Intelligence). Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζει ένα πρώτο data center 25 MW, όπως επίσης και την παροχή υπηρεσιών «ΑΙ as a service».

Η δημοσιοποίηση της δεσμευτικής και επεκτατικής κίνησης της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, η αποδυνάμωση της Nova και η πτώση της αποτίμησης που ευνοεί την CVC στην υπόθεση εξαγοράς!

Τι λένε οι ξένοι οίκοι για τη ΔΕΗ

Οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι Goldman Sachs και JP Morgan επισημαίνουν ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο, χάρη στην υψηλότερη συνεισφορά από τη διανομή και την ανθεκτικότητα του περιθωρίου κέρδους.

Η Goldman Sachs προτείνει σύσταση με τιμή-στόχο τα 14,5 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η JP Morgan σύσταση υπεραπόδοσης με τιμή-στόχο τα 15 ευρώ ανά μετοχή.

Η JPM επισημαίνει ότι η ΔEΗ ξεκίνησε δυναμικά το έτος καταγράφοντας 459 εκατ. ευρώ επαναλαμβανόμενων EBITDA το πρώτο τρίμηνο, ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις της. Η ίδια προχώρησε σε αναβάθμιση στις φετινές εκτιμήσεις για τα EBITDA κατά +6% σε 1,8 δισ. ευρώ έναντι 1,7 δισ. ευρώ προηγουμένως, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της παραγωγής, των επενδύσεων, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο και τα οφέλη που συνδέονται με τη χαμηλότερη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

O δείκτης μόχλευσης παρέμεινε υπό έλεγχο στις 2,3 φορές το καθαρό χρέος του ομίλου ως προς τα EBITDA. Ο στόχος μόχλευσης του ομίλου βάσει του guidance είναι στις 3,5 φορές τον δείκτη. Aπό την άλλη, οι ελεύθερες ταμειακές ροές της ΔEΗ ήταν αρνητικές για το πρώτο τρίμηνο, γεγονός όμως που η JPM το χαρακτηρίζει ως «αναμενόμενο». Η διοίκηση σχολίασε επίσης ότι το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών έως 10% των μετοχών της εταιρείας στο ΧΑ μπορεί ουσιαστικά να παραταθεί για άλλα δύο χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει όλες τις σχετικές εγκρίσεις.

Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, εξηγεί ότι η ΔEΗ ανακοίνωσε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο, χάρη στην υψηλότερη συνεισφορά από τη διανομή, παρά τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Η προσθήκη δραστηριοτήτων στη Ρουμανία ήταν επίσης θετική. Τα επαναλαμβανόμενα EBITDA για το τρίμηνο ανήλθαν σε 459 εκατ. ευρώ.

Τα αναφερόμενα καθαρά κέρδη μετά από μειοψηφίες διαμορφώθηκαν στα 40 εκατ. ευρώ, προσαρμόζοντας τα αρνητικά εφάπαξ του πρώτου τριμήνου. Το καθαρό αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου θα ήταν 88 εκατ. ευρώ χωρίς τα εφάπαξ έξοδα. Το καθαρό χρέος διαμορφώθηκε στα 3,4 δισ. ευρώ, λόγω της επιτάχυνσης των επενδύσεων.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η ΔEΗ αύξησε την πρόβλεψη για τα φετινά επαναλαμβανόμενα EBITDA σε 1,8 δισ. ευρώ ή 100 εκατ. ευρώ υψηλότερα, που σηματοδοτεί περιθώρια ανόδου στο consensus των αναλυτών. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η διοίκηση ανέφερε επίσης ότι τα καθαρά κέρδη χρήσης προ μειοψηφίας θα κινηθούν στο ανώτερο άκρο των 300 με 400 εκατ. ευρώ, που είναι το guidance για φέτος.

Η εταιρεία γνωστοποίησε επίσης την πρόθεσή της να ανανεώσει το υφιστάμενο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, το οποίο θα ανέλθει στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου, καταλήγουν οι αναλυτές.

Διαβάστε ακόμη: