Θέση για την «κόντρα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, πήρε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

«Το έργο του Ανδρέα ανήκει στον λαό και την ιστορία», επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου και εξέφρασε τη διαφωνία του με τη λογική πως ο πατέρας του είναι ένας «σωτήρας», που «πρέπει να μιμηθούμε».

«Ο πατέρας μου στη διαθήκη του μου έδωσε ένα μόνο πράγμα, το όνομά του. Μεγάλη τιμή. Αλλά το έργο του και η ιστορία του ούτε σε μένα ανήκουν, σε κανένα δεν ανήκουν. Ανήκουν στον ελληνικό λαό και στην ελληνική ιστορία. Και έχουμε μια περίεργη σχέση με την ιστορία, πολλές φορές προσπαθούμε να οικειοποιηθούμε σύμβολα όπως τον Παρθενώνα, τη σημαία, τους αγωνιστές μας, ενώ θα έπρεπε να ανακαλύπτουμε και να διδασκόμαστε από την ιστορία», σημείωσε αρχικά ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αν θέλουμε «να διδαχθούμε και να τιμήσουμε» την ιστορία του Ανδρέα Παπανδρέου, θα πρέπει «να δούμε ποιοι είναι οι αγώνες του», συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου έφερε, ώστε να βιώσει η Ελλάδα για πρώτη φορά, μια Αριστερά βαθιά δημοκρατική, μακριά από ιδεοληψίες, δογματισμούς, συγκεντρωτισμούς, μακριά από τη λογική ότι υπάρχει μια αριστερά αυθεντία λαϊκισμού, ή αυταρχισμού που ξέρει όλες τις λύσεις», επεσήμανε.

«Μάλιστα, δεν μου αρέσει και η λογική ότι ο Ανδρέας είναι ο σωτήρας τον οποίο πρέπει να μιμηθούμε. Δεν πίστευε σε σωτήρες ο Ανδρέας, ούτε θα πρέπει να πιστέψουμε», υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου μεταξύ άλλων.

Γιώργος Παπανδρέου: Ο Μητσοτάκης θέλει μονοκρατορία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρω τι θέλει

Ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, ο Γιώργος Παπανδρέου κλήθηκε να τοποθετηθεί και στο ζήτημα των πιθανών συνεργασιών την επόμενη ημέρα.

«Η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για αυτοδυναμία. Εγώ θεωρώ ότι ουσιαστικά θέλει μια μονοκρατορία. Άρα δεν θέλει συνεργασίες», επεσήμανε αρχικά ο πρώην πρωθυπουργός.

«Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρω τι θέλει, γιατί λέει για την κυβέρνηση συνεργασίας μόνο αν είναι πρώτος, ενώ έχει ψηφίσει την απλή αναλογική. Άρα, αναρωτιέμαι αν πραγματικά πιστεύουν στις συνεργασίες. Ποιο είναι το πνεύμα της συνεργασίας; Αν είναι να τσακωθούμε για το πάπλωμα, πώς θα μοιράσουμε τα λάφυρα, βεβαίως κανένας δεν θέλει συνεργασία διότι θέλουν ουσιαστικά να έχουν την αυθαίρετη αξιοποίηση αυτής της εξουσίας. Μια συνεργασία τέτοια δεν θα μπορούσαμε εμείς…», συνέχισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Εάν υπάρχει μια διάθεση να αλλάξουμε την Ελλάδα, όχι να δούμε την εξουσία πώς θα μοιράσουμε τα πόστα και τα λάφυρα, να πάμε σε μια ψηφιακή πράσινη δίκαιη εποχή, να ενισχύσουμε και να αλλάξουμε την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, να βοηθήσουμε ώστε η Ελλάδα να είναι σύγχρονη χώρα δημοκρατική, βαθιά δημοκρατική, με κανόνες για να μπορούν να αισθανθούν και αξιοπρέπεια και οι νέοι που φεύγουν στο εξωτερικό, τότε υπάρχει πεδίο συνεργασίας. Τότε υπάρχει δυνατότητα προγραμματικής σύγκλισης. Άρα στις επόμενες μέρες που έχουμε θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αυτοί αν θέλουν και ποιες είναι οι προγραμματικές τους γραμμές», συμπλήρωσε.

Διαβάστε περισσότερα