search

ΚΟΣΜΟΣ

Γήινα «πυρά» με ραδιοπαλμό θα δεχθεί σήμερα ο αστεροειδής 2010 XC15 που μας πλησιάζει

Αν και δεν πρόκειται να μας χτυπήσει επιστήμονες από τη Γη σχεδιάζουν να χτυπήσουν τον αστεροειδή με ραδιοπαλμό.

asteroid

Ένας αστεροειδής πλάτους 500 ποδιών που ονομάζεται 2010 XC15 περνάει από τη Γη στις 27 Δεκεμβρίου. Αν και δεν πρόκειται να μας χτυπήσει επιστήμονες από τη Γη σχεδιάζουν να χτυπήσουν τον αστεροειδή με ραδιοπαλμό.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Fairbanks της Αλάσκας (UAF) και της NASA θέλουν να εξετάσουν τον διαστημικό βράχο XC15 του 2010 για να δοκιμάσουν τα αντανακλαστηκά και την ικανότητα μας ενάντια στον Apophis. Αυτός ο επικίνδυνος αστεροειδής μπορεί να χτυπήσει τον πλανήτη μας το 2029.

το 2029 μας “απειλεί” ο Apophis

Πιστεύεται ότι στις 13 Απριλίου 2029, το Apophis θα είναι 10 φορές πιο κοντά στη Γη από ότι στο φεγγάρι. Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν τη συστοιχία HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program) για να εκτοξεύσουν ραδιοκύματα 9,6 megahertz στον αστεροειδή 2010 XC15.

Το HAARP είναι ένα χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση ερευνητικό πρόγραμμα που γενικά μελετά την ιονόσφαιρα (τμήμα της ατμόσφαιρας της Γης στα 50 έως 400 μίλια πάνω από την επιφάνειά της). Ωστόσο, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί για την εξέταση ενός αστεροειδούς.

Οι αστρονόμοι έχουν πυροβολήσει ραδιοκύματα στο διάστημα για να εντοπίσουν αστεροειδείς με σκοπό να γίνει αντιληπτό το σχήμα, η τροχιά, η δομή της επιφάνειάς τους και πολλά άλλα χαρακτηριστικά.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν ραδιοκύματα με εύρη συχνοτήτων είτε στη ζώνη S (2.000 έως 4.000 MHz) είτε στη ζώνη Χ (8.000 έως 12.000 MHz).

Είναι ενδιαφέρον ότι για την ανίχνευση του 2010 XC15, οι ερευνητές χρησιμοποιούν κύματα πολύ χαμηλότερης συχνότητας (9,6 MHz) και μεγαλύτερα μήκη κύματος επειδή, αυτή τη φορά, δεν θέλουν απλώς να εξερευνήσουν την επιφάνεια του αστεροειδούς.

Θέλουν να μάθουν τι υπάρχει μέσα του.

Οι πληροφορίες για τους εσωτερικούς χώρους θα μπορούσαν να αποκαλύψουν σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει ένας αστεροειδής και να βοηθήσουν τους επιστήμονες να βρουν μια αποτελεσματική αντιστρατηγική.

Διαβάστε ακόμη: