Μετά από έναν εγκλωβισμό, για μεγάλο χρονικό διάστημα, του επιπέδου των τιμών αλλά και την πασιφανή απουσία διεθνών επενδυτών, καθώς ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών είχε βουτήξει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ξαφνικά η πάλαι ποτέ Σοφοκλέους δείχνει να ξύπνησε από την βαθιά νάρκη στην οποία είχε υποπέσει!

Μολονότι οφείλει κανείς να είναι πολύ συγκρατημένος, το γεγονός είναι πως το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν είχε ακολουθήσει ούτε τη βελτίωση των βασικών οικονομικών δεικτών, ούτε την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ταχείας ανάκαμψης, ούτε το εντυπωσιακό come back του τουρισμού, ούτε ασφαλώς το απτό ενδιαφέρον και μάλιστα με ιλιγγιώδη ποσά των διεθνών επενδυτών για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις, πχ ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ και τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών Πειραιώς και Alpha!

Ωστόσο την ώρα τούτη κάτι δείχνει να κινείται στην αγορά.

Η εντύπωση που επικρατεί σε τράπεζες και χρηματιστηριακά γραφεία είναι πως δρομολογείται και μεθοδεύεται μια ανοδική αντίδραση, η οποία σε πρώτο βαθμό στηρίζεται από το γεγονός ότι η περίφημη αναμενόμενη διόρθωση στην Αμερική και τα διεθνή χρηματιστήρια δεν έρχεται!

Αντιθέτως είδαμε χθες τον Dow Jones να κλείνει στη Νέα Υόρκη πολύ κοντά στα υψηλά του, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου που ήταν καλύτερα του αναμενόμενου, ενώ παράλληλα διεθνείς οίκοι αξιολογήσεις αναβαθμίζουν επιχειρήσεις και τιμές στόχους!

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, παρατηρούμε επίσης τη δημοσιοποίηση εκθέσεων των τραπεζών που θέλουν τους ρυθμούς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας να είναι πιο ταχείς από ότι αναμενόταν, ενώ ενδιαφέρον έχει και η έκθεση της Goldman Sachs που «βλέπει» το Χρηματιστήριο να γράφει 1.000 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.

Το γεγονός είναι πάντως, πως η αύξηση του όγκου συναλλαγών έρχεται να καταδείξει την επιστροφή των ξένων θεσμικών επενδυτών, ενώ την ώρα τούτη στην κυριολεξία γίνεται ένας πανικός με την αύξηση της ΔΕΗ όπου οι πάντες, Έλληνες και ξένοι, θεσμικοί και ιδιώτες, επιχειρηματίες και εφοπλιστές, θέλουν να γραφτούν στο βιβλίο προσφορών.

Και υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αύξηση κεφαλαίου όχι στα 750 εκατ. που αρχικά είχε προσδιορισθεί αλλά τουλάχιστον στα 1,2 δις. με το εύρος της τιμής να κινείται μεταξύ 8,5-9 ευρώ!

Σημειώνεται επίσης ότι με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου η ΔΕΗ ,όπως το Radar είχε αποκαλύψει, αναμένεται να ενταχθεί στον δείκτη MSCI, μαζί ενδεχομένως με την Εθνική τράπεζα.

Επιπροσθέτως, σημασία για την αγορά θα έχουν οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων όπως αυτή της Standard & Poor’s που αναμένεται άμεσα να αναβαθμίσει την εθνική οικονομία!

ΔΕΗ: Προς ένταξη στον δείκτη MSCI