Γιατί «βουίζουν» τα κουνούπια στα αυτιά μας; Ο Michael Riehle, καθηγητής εντομολογίας στο University of Arizona δήλωσε πως “το βουητό στο αυτί είναι ‘παρενέργεια’ του χτυπήματος των φτερών αυτών των εντόμων. Ο ήχος που παράγεται δεν έχει μεγάλη εμβέλεια. Και για αυτό τον παρατηρούμε όταν είναι κοντά στα αυτιά μας”.

Όπως μας πλησιάζουν, χτυπούν τα φτερά τους περίπου 500 φορές το δευτερόλεπτο, σε συχνότητα 450 με 500 hertz. Συμπτωματικά, είναι αυτή που ‘πιάνουν’ οι ορχήστρες όταν ‘κουρδίζουν’ τα όργανα τους, πριν μια συναυλία.

Γιατί «βουίζουν» τα κουνούπια στα αυτιά μας;

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η ενόχληση αυτή παράγεται από τα θηλυκά κουνούπια. “Τα αρσενικά και τα θηλυκά κουνούπια ζουν πολύ διαφορετικές ζωές. Τα αρσενικά συνήθως κυκλοφορούν κοντά σε φυτά και ‘πίνουν’ το νέκταρ τους. Δεν νοιάζονται για τους ανθρώπους. Τα θηλυκά είναι αυτά που χρειάζονται το αίμα, μετά τη συνεύρεση με τα αρσενικά, ώστε να αποκτήσουν την ενέργεια που χρειάζονται για να παράξουν ‘αυγά’. Επίσης, είναι αυτά που διαθέτουν μοναδικά ‘εργαλεία’ για να βρουν το επόμενο θύμα τους. Από απόσταση τα θηλυκά κουνούπια ‘ενημερώνονται’ για το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε από την κορυφή μας. Είναι αυτό που τα διεγείρει, ώστε να αρχίσουν να αναζητούν το ‘θύμα’, πετώντας από και προς αυτό, μέχρι να εντοπίσουν την ‘πηγή‘”. .

Όπως πλησιάζουν τα θηλυκά κουνούπια στη θερμότητα του σώματος μας, ανιχνεύουν το διοξείδιο του άνθρακα που ‘βγάζουμε’ και βρίσκουν το ‘στόχο’ τους.

Χρησιμοποιούν αισθητήρες γεύσης που έχουν στα πόδια τους, για να προσδιορίσουν αν ο άνθρωπος ή άλλο ζώο με αίμα είναι επαρκές για να γίνει το επόμενο ‘γεύμα’ τους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το βουητό που είναι πολύ ενοχλητικό για εμάς, είναι μουσική στα αυτιά των αρσενικών κουνουπιών, καθώς αντιλαμβάνονται πως κάποιο θηλυκό κουνούπι ψάχνει “σύντροφο”.

Τα πέντε πιο φονικά ζώα του πλανήτη μας