Πέρυσι, ο ευρωπαϊκός κλάδος του Amazon πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 44 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν καταβάλλει φόρους εταιρειών για αυτά τα έσοδα.

Αύξηση κύκλου εργασιών

Εν μέρει χάρη στην κρίση του ιού coronavirus, το Amazon στην Ευρώπη σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι. Παρ ‘όλα αυτά, η εταιρεία που εδρεύει στο Λουξεμβούργο σημείωσε επισήμως ζημία 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πληρώσει εταιρικό φόρο. Στην πραγματικότητα, το Amazon έλαβε 56 εκατομμύρια ευρώ σε πιστώσεις φόρου, τις οποίες μπορεί να αφαιρέσει από τυχόν μελλοντικά κέρδη.

Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη αφού θεωρείται ότι η εταιρεία συνεχίζει να μετατοπίζει τα κέρδη της σε φορολογικούς παραδείσους, όπως το Λουξεμβούργο, για να αποφύγει να πληρώσει το δίκαιο μερίδιο του φόρου της. Και αυτό επεκτείνεται και αφορά όλες τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

Amazon: Κύμα προσλήψεων όσο οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται

Το Τρικ

Το Amazon λέει ότι πληρώνει τον φόρο που οφείλει σε κάθε χώρα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, τα κέρδη παρέμειναν χαμηλά λόγω των μεγάλων επενδύσεων και των χαμηλών περιθωρίων στο διαδικτυακό λιανικό εμπόριο.Η εταιρεία δηλώνει ότι έχει επενδύσει πάνω από 78 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη από το 2010, και μεγάλο μέρος αυτών των επενδύσεων είναι σε υποδομές που δημιουργούν πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, δημιουργούν σημαντικά τοπικά φορολογικά έσοδα και υποστηρίζουν μικρές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Το Amazon σίγουρα δεν είναι η μόνη πολυεθνική που δημιουργεί περίπλοκες εταιρικές δομές για την αποφυγή φόρων. Σύμφωνα με την ομάδα εκστρατείας Fair Tax Foundation, οι έξι μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας (Amazon, Facebook, Google, Netflix, Apple και Microsoft) έχουν «εξοικονομήσει» τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δέκα χρόνια λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.