Τουλάχιστον 33 φορές σε μία εβδομάδα έγιναν «αόρατα» τα ρωσικά τάνκερ, τα οποία καταφέρνουν να «εξαφανιστούν» από τα διεθνή συστήματα εντοπισμού.
Και ο λόγος είναι ένας: Να γλιτώσουν τα ρωσικά τάνκερ από τις κυρώσεις της Δύσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της συμβουλευτικής ναυτιλιακής εταιρείας Windward, τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, οι 33 φορές αποτελούν έναν αριθμό διπλάσιο σε σχέση με μια φυσιολογική προ-πολέμου εβδομάδα.
Η συγκεκριμένη τακτική, γνωστή και ως «σκοτεινή δραστηριότητα», χαρακτηρίζεται από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ως μια προσπάθεια της Μόσχας να γλιτώσει τις κυρώσεις στη ναυτιλία.
Ας σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον έχει επιβάλλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο – αέριο, στο πλαίσιο της καταδίκης της εισβολής στην Ουκρανία.
Σε πολλές περιπτώσεις «σκοτεινής δραστηριότητας», τα ρωσικά πλοία και ρωσικά τάνκερ φαίνεται ότι προχωρούν σε μεταφορές εμπορευμάτων, τύπου «πλοίο προς πλοίο» (δηλαδή το εμπόρευμα μεταφέρεται από το ένα πλοίο στο άλλο στη μέση της θάλασσας). Μ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η αποφυγή των κυρώσεων, δεδομένου ότι δυσκολεύει αισθητά ο ακριβής προσδιορισμός της προέλευσης του εμπορεύματος, το οποίο συνεχίζει το «ταξίδι» του σε νέο πλοίο.
Ας σημειωθεί ότι με βάση τα ίδια δεδομένα, από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πλοίο, συνολικά 22 πλοία εισήλθαν για πρώτη φορά στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας.
Όλα τα πλοία χωρητικότητας άνω των 300 μετρικών τόνων, τα οποία πλέουν σε διεθνή ύδατα, είναι υποχρεωμένα να φέρουν σύστημα εντοπισμού και ταυτοποίησης, ώστε ανά πάσα στιγμή να καθίσταται γνωστή η τοποθεσία τους.
Πέραν των ΗΠΑ, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και ο Καναδάς έχουν επιβάλλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, απαγορεύοντας στις εγχώριες εταιρείες να προμηθεύονται ενεργειακά προϊόντα από τη Μόσχα.