Η βροχή προκάλεσε τεράστιες πλημμύρες στο Ντουμπάι την Τρίτη, καθώς οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και τα ορμητικά νερά πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις.
Συγκλονιστικό βίντεο έδειξε την πίστα του διεθνούς αεροδρομίου του Ντουμπάι, που πρόσφατα στέφθηκε το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο, να έχει καλυφθεί από το νερό και τα τεράστια αεροσκάφη να έχουν γίνει…υποβρύχια.
Το αεροδρόμιο διέκοψε τη λειτουργία του για σχεδόν μισή ώρα την Τρίτη.
Ντουμπάι: Δυνατή και γρήγορη η βροχή
«Οι λειτουργίες συνεχίζουν να διαταράσσονται σημαντικά», επιβεβαίωσε το αεροδρόμιο σε ανακοίνωσή του. «Υπάρχουν μεγάλες πλημμύρες στους δρόμους πρόσβασης γύρω από το Ντουμπάι που οδηγούν στο αεροδρόμιο».
Να σημειωθεί πως στο Ντουμπάι, η βροχή που πέφτει κάθε χρόνο φτάνει περίπου τα 100 χιλιοστά βροχής, ενώ ο μέσος όρος για τον Απρίλιο είναι τα 8 χιλιοστά και την Τρίτη έπεσε βροχή που φτάνει τα 254 χιλιοστά, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Η βροχή έπεσε τόσο δυνατά και τόσο γρήγορα που ορισμένοι οδηγοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους καθώς τα νερά της πλημμύρας αυξήθηκαν και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.
Ντουμπάι: Η κακοκαιρία του αιώνα
Βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξε νερό να τρέχει ορμητικά μέσα από ένα εμπορικό κέντρο της περιοχής και να πλημμυρίζει το ισόγειο των σπιτιών.
Τα εμβληματικά εμπορικά κέντρα Dubai Mall και Mall of the Emirates πλημμύρισαν, σύμφωνα με εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αστραπές φάνηκαν να αναβοσβήνουν στον ουρανό, αγγίζοντας περιστασιακά την άκρη του Burj Khalifa, του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο.
Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δημοσίευσε στον λογαριασμό του X ότι οι βροχοπτώσεις ήταν ένα «εξαιρετικό» κλιματικό γεγονός.
Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο, στην πόλη ιδρύθηκε μια νέα υπηρεσία για τη διαχείριση των πλημμυρών. Η βροχή, η ισχυρότερη των τελευταίων 75 ετών, που μετέτρεψε την πόλη του Ντουμπάι σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα, πρόλαβε τα σχέδια.
Στο μεταξύ, ειδικοί και μετεωρολόγοι δίνουν τις δικές τους εξηγήσεις για τα αίτια της κακοκαιρίας στο Ντουμπάι γιατί αυτή ήταν η «κακοκαιρία του αιώνα», η χειρότερη που έχει δει το Ντουμπάι από το 1949, οπότε και τηρούνται στοιχεία για τον καιρό.
Αυτό που λένε οι επιστήμονες είναι ότι οι ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες του Ντουμπάι και, φυσικά, της ευρύτερης περιοχής, συνετέλεσαν στην ιστορική κακοκαιρία και θα το κάνουν συχνότερα στο μέλλον.
Όπως εξηγούν, ο θερμός αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία (περίπου 7% για κάθε επιπλέον βαθμό Κελσίου) κάτι το οποίο μπορεί να μεγαλώσει την ένταση της βροχόπτωσης.
Στην περίπτωση του Ντουμπάι, το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ελλιπές αποχετευτικό σύστημα καθώς αρκετοί δρόμοι δεν έχουν καν αποχετεύσεις και τα νερά της βροχής καταλήγουν στα σπίτια, ή λιμνάζουν σε αυτούς.
Είναι και το γεγονός ότι η πόλη του Ντουμπάι έχει λίγους χώρους πρασίνου για να απορροφήσουν ένα μέρος της υγρασίας. Οι ειδικοί λένε ότι η πόλη πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να προσαρμόσει τις υποδομές της ώστε να την προστατεύουν από τη νέα πραγματικότητα με την οποία τη φέρνει η κλιματική αλλαγή.