Λίγο μετά τα μέσα του Μαΐου, η διοίκηση του Grand Canyon, του διάσημου φαραγγιού των ΗΠΑ, αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ζήταγε από τους επισκέπτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα θέματα υγιεινής κατά την επίσκεψή τους.

Αφορμή για αυτό, στάθηκαν αλλεπάλληλα κρούσματα μιας ασθένειας με γαστρεντερικά προβλήματα σαν συμπτώματα.

Μέχρι τις αρχές Ιουνίου, 118 άτομα είχαν ενημερώσει τις αρχές ότι παρουσίασαν συγκεκριμένα συμπτώματα κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην περιοχή, που τους εμπόδισε από την ολοκλήρωση των διαδρομών που είχαν προγραμματίσει.

Τα κοινά στους περισσότερους από αυτούς, ήταν οι έντονες ζαλάδες, το αίσθημα κόπωσης, ο εμετός, οι πόνοι στο σώμα και γενικότερα μια κατάσταση που μόνο για πεζοπορία δεν ενδείκνυται.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία και τις ιατρικές αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρχει επιδημία του ιού Noro στην περιοχή.

Ένας τρομερά μεταδοτικός ιός που τρίβει τα χέρια του με ευχαρίστηση όταν υπάρχει επαφή ασθενούς με υγιή, όταν μολύνει επιφάνειες με τις οποίες έρχεται σε επαφή το κοινό και φυσικά όταν μπορεί να βρεθεί κοντά σε νερό, το οποίο και θα μολύνει.

Οι αρχές καθησυχάζουν τους επισκέπτες του πάρκου για το ότι ο ιός μπορεί να μεταδίδεται με ταχύτητα αστραπής, τα συμπτώματα μπορεί να είναι έντονα για κάποιες ώρες ή και μέρες, αλλά δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο φαντάζει. Σπάνια θα οδηγήσει σε θάνατο, σπάνια θα οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες στον οργανισμό.

Βέβαια, το ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το αν τελικά ο ιός είναι όντως ο Noro, οδηγεί πάρα πολλούς σε αναβολή ή και ακύρωση του ταξιδιού τους, κάτι για το οποίο μετά από τόσο καιρό αντιμέτωποι με τον COVID δύσκολα μπορεί κάποιος να κατηγορήσει.