Επειδή επανέρχεται, απολύτως φυσιολογικά, στη συζήτηση το θέμα των εγχώριων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank) και των αντοχών τους, σε σχέση με την τωρινή τραπεζική κρίση σε ΗΠΑ και Ελβετία-Ευρώπη, καθώς και η συνεπαγόμενη συζήτηση και ο προβληματισμός για την πραγματική τους κατάσταση, ιδίως αν η τωρινή κρίση διογκωθεί, θα πρέπει να επισημανθούν κάποια βασικά πράγματα.
Οι ελληνικές τράπεζες, αυτή την περίοδο έχουν κυριολεκτικά πρωτοφανή και υπερβάλλουσα ρευστότητα.
Ναι μεν οι αναλήψεις συνεχίζονται, αλλά αισθητά μειωμένες τον Φεβρουάριο έναντι του Ιανουαρίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Μάρτιος ήταν και πάλι μήνας αθρόας εξόδου κεφαλαίων.
Από την άλλη, όμως, απροσδόκητα πολλές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους σπεύδουν να εξοφλήσουν πρόωρα είτε το σύνολο των δανειακών τους υποχρεώσεων είτε μεγάλο μέρος του ανεξόφλητου υπολοίπου, προκειμένου να γλυτώσουν το κόστος που επιφέρουν οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων.
Με αποτέλεσμα, τα ταμεία των τραπεζών, από τη στιγμή που το…ισοζύγιο αναλήψεων – εξοφλήσεων δανείων γέρνει συντριπτικά υπέρ των δεύτερων, με την επιστροφή δανειακών κεφαλαίων στη βάση τους, να γεμίζουν ασφυκτικά.
Με το σταγονόμετρο οι χορηγήσεις, υπερκέρδη για τις τράπεζες από την αύξηση επιτοκίων, χωρίς να κάνουν τίποτα…
Σε αυτό το γεγονός, βέβαια, σημαίνοντα ρόλο παίζει και το ότι οι χορηγήσεις δίνονται με το σταγονόμετρο προς τις επιχειρήσεις, ενώ τα οφέλη για τις τράπεζες – που συνεπάγονται ζημίες και ασφυξία για τους δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις – από την αύξηση των επιτοκίων είναι πρωτοφανή και πολλαπλασιάζουν την ισχύ τους, χωρίς οι ίδιες να κάνουν απολύτως τίποτα, παρά να εισπράττουν τα αυξημένα έσοδα τους.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που αναφέρθηκε σε πάνελ του Οικονομικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να καταδειχθεί το πρόβλημα: Μία επιχείρηση η οποία βαρύνεται με δανεισμό εξυπηρετούμενο 40 εκατ. ευρώ, με 200 εργαζόμενους και ΕΒΙΤΑ 2 εκατ. ευρώ το 2021.
Το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση των δανείων της πριν την αύξηση των επιτοκίων ήταν 800.000 ευρώ, ενώ σήμερα έχει φτάσει το 1,6 εκατ. ευρώ, διπλασιάστηκε (!) δηλαδή και μέχρι τέλος του 2024 θα έχει εκτοξευτεί στα 2 εκατ. ευρώ, όσα είναι δηλαδή τα κέρδη της!!!
Δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο οι ελληνικές τράπεζες από την διεθνή τραπεζική κρίση
Είναι προφανές και πασίδηλο ότι κανέναν άμεσο κίνδυνο δεν διατρέχουν οι ελληνικές τράπεζες, από την σε εξέλιξη ακόμα ευρισκόμενη νέα τραπεζική κρίση. Αυτή την παραδοχή κάνουν, κατόπιν αναλύσεων και οι περισσότεροι ξένοι οίκοι, που παρέχουν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δίνοντας μάλιστα εν μέσω κρίσης και αμφιβολιών για το τέλος της αυξημένες τιμές – στόχους για τις μετοχές τους, μετά την πρόσφατη υποχώρησή τους, οφειλόμενη κατά βάση στην κατάρρευση της SVB και της Credit Suisse.
Η τεράστια και προκλητική ακόμα διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων είναι που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της σημερινής δυναμικής των εγχώριων τραπεζών.
Το φαινόμενο αυτό δεν συνιστά βεβαίως την πλέον υγιή κατάσταση και την πλέον σταθερή πηγή εσόδων, καθώς ήδη υπάρχουν αντιδράσεις, ήπιες προς το παρόν λόγω αρνητικής προϊστορίας (τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις κλπ) και από την πλευρά της ΕΚΤ και άλλων κοινοτικών οργάνων και παραγόντων.