Το τι γίνεται αυτή την περίοδο σε επίπεδο αναλήψεων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, δεν περιγράφεται.

Στις ευρωπαϊκές τράπεζες συγκαταλέγονται και οι ελληνικές, μην το ξεχνάμε.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι καταθέτες απέσυραν 214 δισ. ευρώ από τις τράπεζες της ευρωζώνης τους τελευταίους πέντε μήνες, με τις εκροές να ανέρχονται σε επίπεδα ρεκόρ βέβαια τον Φεβρουάριο.

Η μείωση των καταθέσεων είχε ξεκινήσει αρκετά πριν την αναταραχή που πυροδότησε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Η μείωση των καταθέσεων ξεκίνησε λίγους μήνες αφότου η ΕΚΤ ξεκίνησε την εκστρατεία αύξησης επιτοκίων το περασμένο καλοκαίρι και ουσιαστικά και αποτέλεσε την ολική και απότομη στροφή έναντι των μεγάλων εισροών που καταγράφηκαν μετά την πανδημία, με την απογείωση των καταθέσεων.

Γεγονός που αν θυμάστε είχε καταγραφεί και ως αξιοσημείωτο γεγονός και στη χώρα μας.

Ειδικά τον περασμένο μήνα Φεβρουάριο, η μείωση καταθέσεων αυξήθηκε, καθώς οι καταθέτες απέσυραν συνολικά 71,4 δισ. ευρώ από τις τράπεζες της ευρωζώνης.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη μείωση από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 1997.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών, ειδικότερα, βούτηξαν κατά 20,6 δις, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2003.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εκροές κατά το πρώτο πεντάμηνο αντιστοιχούν στο 1,5% των συνολικών καταθέσεων ύψους περίπου 14 τρισ. δολαρίων.

Κάποια στιγμή, θα υπάρξουν στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων και στις ελληνικές τράπεζες, με τα πρώτα μηνύματα να μην είναι ευχάριστα για τις διοικήσεις τους, καθώς οι πενιχρές αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων δεν ήταν δυνατόν να ανακόψουν το κύμα αναλήψεων που καταγράφεται εδώ και περίπου 6 μήνες, το οποίο, αν ευσταθούν οι σχετικές πληροφορίες, ολοένα και διογκώνεται.

Διαβάστε περισσότερα