Οι διαρροές ότι ο πρωθυπουργός καθυστερεί μέχρι τέλους του έτους τον ανασχηματισμό συνέθεσαν μερικά συμπεράσματα για τις σκέψεις, τους φόβους του αλλά και τα μέτωπα τα οποία ταλανίζουν την κυβέρνηση. Τρία στελέχη του Μαξίμου είχαν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό αλλαγές σε ορισμένα υπουργεία.
Του Περικλή Σωτηρίου
Καταρχάς, να πούμε ότι δεν ήταν τυχαία η προ εβδομάδων δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη για το ότι «και οι 11 υπουργοί δεν έχουν την ίδια απόδοση» οπότε κάποιοι χρειάζονται αλλαγή.
Ο υπουργός Επικρατείας ήταν αυτήκοος μάρτυρας των σκέψεων του πρωθυπουργού πάνω στα προβλήματα του κυβερνητικού έργου και στις αλλαγές που θέλει να πραγματοποιήσει αλλά το μεγάλο ερωτηματικό ήταν ο χρόνος των αλλαγών.
Άλλοι έθεσαν τον Ιούλιο που είναι το χρονικό ορόσημο των 2 ετών της κυβερνητικής θητείας, άλλοι τόνισαν ότι η ΔΕΘ (Σεπτέμβριο) είναι ένα δυνατό συμβολικό ορόσημο για αλλαγές άλλοι θεωρούσαν ότι «πριν ένα 6μηνο έγιναν αλλαγές, ας δούμε τις νέες αλλαγές σε ένα χρόνο από τότε, δηλαδή τέλη του 2021».
Ωστόσο, όπως εξηγούν στελέχη της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός φοβήθηκε να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό καθώς οι αλλαγές θα αφορούσαν και μεγαλοστελέχη τα οποία θα αντιδρούσαν και αυτό θα είχε επίπτωση στην κυβερνητική συνοχή σε μία κρίσιμη περίοδο για την οικονομία.
Όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν υπουργοί που θεωρούν βέβαιη ότι και να γίνει, την υπουργική καρέκλα, υπάρχουν άλλοι που δίνουν βάση περισσότερο στην επικοινωνιακή τους εικόνα και προετοιμάζονται για μεγαλειώδη βαφτίσια και εξόδους παρά για τα καθήκοντά τους.
Όπως, όμως λένε χαρακτηριστικά, η κυβερνητική συνοχή είναι τεράστιο ζήτημα σε αυτή τη φάση της θητείας και δεν είναι ώρα να δημιουργηθούν κόντρες. Πόσω μάλλον όταν αυτά τα στελέχη έχουν προσβάσεις σε δημοσκοπικές εταιρίες και media και μπορούν να επηρεάσουν το κοινό…
Ο πρωθυπουργός καθυστερεί τον ανασχηματισμό, καθώς κοιτάζει να κλείσει σιγά σιγά και με τρόπο τα εσωκομματικά ζητήματα
Άλλωστε, όπως αποδείχτηκε από την καθυστέρηση της ψήφισης των μνημονίων συνεργασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπάρχει και εσωκομματικό ζήτημα το οποίο δεν έχει βγει στην επιφάνεια ακόμα. Η πλευρά Μητσοτάκη προσπάθησε να λειάνει τις γωνίες και να έρθει σε επαφή με τους πόλους αντιδράσεων.
Γι’ αυτό και πραγματοποίησε προ ημερών γεύμα μετά γυναικών με το ζεύγος Κ. Καραμανλή προκειμένου να διαβλέψει τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων, και για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η οικογένεια εμφορούμενη από το αίσθημα των Βορειοελλαδιτών για το ζήτημα της Μακεδονίας, είχε τονίσει ότι θα απέχει από την ψηφοφορία, όπως άλλωστε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Έτσι η καθυστέρηση για τη ψήφιση των μνημονίων «αγοράζει» τον απαραίτητο χρόνο για να κλείσουν τα εσωκομματικά ζητήματα και στέλνει, από την άλλη, ένα μήνυμα στα Σκόπια να σταματήσει τις παρερμηνείες και τις προκλητικές δηλώσεις για το ζήτημα.
Επίσης, ένας ανασχηματισμός θα άλλαζε τις ισορροπίες ανάμεσα στα σαμαρικά, καραμανλικά στελέχη αλλά και στα πρόσωπα από την Κεντροαριστερά (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) που θέλει να φέρει ο Πρωθυπουργός μέσα στην κυβέρνηση. Και αυτό ήταν απαγορευτικό προσώρας.
Έρχεται 4ο κύμα που θα ταρακουνήσει την κυβέρνηση
Ωστόσο, πέρα από τις ισορροπίες μέσα στην κυβέρνηση και στο κόμμα που θα αλλάζανε, ο Πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει και ένα άλλο απρόσμενο ενδεχόμενο. Που ίσως να μην αργήσει η ώρα που θα το βρει μπροστά του.
Μιλάμε για το νέο πανδημικό μέτωπο με την μετάλλαξη τύπου Δέλτα η οποία είναι ισχυρή και μπορεί να μεταδοθεί και να δυσκολέψει ακόμα και άτομα τα οποία είναι πλήρως εμβολιασμένα.
Μερίδα επιστημόνων τονίζουν το ισχυρό ενδεχόμενο ενός 4ου κύματος το οποίο μπορεί να έρθει και νωρίτερα με το τουριστικό κύμα φέρνοντας μαζί του και τη μετάλλαξη Δέλτα, την πιο ισχυρή μέχρι τώρα.
Η Ελλάδα, παρόλο το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την πορεία των εμβολιασμών, έχει ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών και ένα ποσοστό γύρω στο 30% με πολίτες που έχουν κάνει την 2η δόση (πλήρως εμβολιασμένοι). Άρα ακόμα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.
Από την άλλη, ο πρωθυπουργός γνωρίζει και την αναδίπλωση του οικονομικού επιτελείου για τους φόβους για ένα νέο lockdown ενώ παράλληλα καταλαβαίνει ότι οι χρόνοι για να αποκτηθεί ανοσία στην Ελλάδα ξεπερνάει κατά πολύ τα χρονικά σημεία που θα ξεσπάσει το 4ο κύμα. Άρα, λένε οι γνωστικοί, μία νέα κυβερνητική δομή θα έχανε την επικοινωνιακή της αξία καθώς από το Σεπτέμβριο θα «έχουμε μία από τα ίδια»…