H ασφαλιστική αγορά μπορεί να γίνει μια ατμομηχανή κερδών για τις τράπεζες εξού και το ενδιαφέρον που αποκάλυψε το Radar σε ότι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική από την Τράπεζα Πειραιώς.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι πίσω από την απόφαση αυτή; Το περιθώριο ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς στις ασφάλειες είναι μεγάλο τόσο στις γενικές ασφαλίσεις όσο και στις ασφαλίσεις ζωής.
Ολοένα και πιο σημαντική γίνεται η ανάγκη ύπαρξης μεγάλων συμβολαίων για την εξέλιξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ενώ η κλιματική αλλαγή επιβάλει με τη σειρά της τη ασφάλιση της λειτουργίας πλήθος επιχειρήσεων για να μπορούν να δανειοδοτηθούν.
Παράλληλα η μεταβολή στον νοσοκομειακό χάρτη διαμορφώνει νέα δεδομένα για την υγεία που μπορεί να πολλαπλασιάσει τις ασφαλίσεις ζωής.
Ένα deal σε εξέλιξη
Αποτελεί τελειωμένη υπόθεση το deal μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Ασφαλιστικής; Σίγουρα όχι είναι η απάντηση αφού ακόμη δεν έχει κατατεθεί η προσφορά της τράπεζας στο μέτοχο CVC.
Θεωρείται πως αυτό δεν θα αργήσει να γίνει και από τη στιγμή που θα γίνει οι εξελίξεις θα τρέξουν γρήγορα και εικόνα ξεκάθαρη θα υπάρξει μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2024 της τράπεζας.
To δε ενδιαφέρον της Τράπεζας Πειραιώς δεν αποκλείεται να δημιουργήσει και άλλους διεκδικητές μιας πολύφερνης νύμφης όχι μόνον από την εγχώρια αγορά αλλά και από το εξωτερικό. Αν και πρέπει να σημειωθεί πως οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι προχωρημένες.
Μια περίπλοκη συμφωνία
Μέσα στα «εμπόδια» της σύναψης της σύμβασης συγκαταλέγονται και οι συμφωνίες των δύο πλευρών τράπεζας και ασφαλιστικής εταιρίας σε ότι αφορά το bank assurance.
H Εθνική Ασφαλιστική έχει σύμβαση αποκλειστικότητα με το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας (η ΕΤΕ παραμένει μέτοχος περίπου του 10% της ασφαλιστικής) για την προώθηση των προϊόντων της μια σύμβαση 15ετίας.
Από τη άλλη πλευρά αντίστοιχες συμβάσεις έχει η Τράπεζα Πειραιώς με την NN και την Ergon. Σε ότι αφορά τα παραπάνω είναι βέβαιο πως μια εξαγορά θα αλλάξει τη λογική της αποκλειστικότητας τουλάχιστον, σε ότι αφορά αυτές τις συμβάσεις.
Η Εθνική
Όλο το προηγούμενο διάστημα ακουγόταν μετ’ επιτάσεως πως η Εθνική Τράπεζα ενδιαφέρεται για την Εθνική Ασφαλιστική.
Και είναι λογικό να ενδιαφέρεται από τη στιγμή που φέρει το όνομά της αποτελούσε θυγατρική από τη σύστασή της και διατηρεί τη σύμβαση αποκλειστικότητας.
Ο ίδιος ο CEO της Εθνικής Τράπεζα κ. Παύλος Μυλωνάς είχε πει λίγους μήνες νωρίτερα πως η Εθνική εφόσον ξεκινήσει διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής η τράπεζα θα ενδιαφερθεί, υπό προϋποθέσεις.
Ως τέτοιες ορίζονταν το περιεχόμενο της πώλησης (υπήρξε λογική το CVC να πουλήσει ξεχωριστά το εμβληματικό κτίριο της εταιρίας στη Λ. Συγγρού κ.α.) αλλά και τα χρηματοοικονομικά στοιχεία που θα προέκυπταν από ένα due diligence.
Το κυριότερο εμπόδιο όλων αποτελεί ωστόσο το τίμημα στο οποίο η Εθνική Τράπεζα είχε πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική τρία χρόνια πριν, υποχρεούμενη πρκατικά προς τούτο από τους θεσμούς.
Το CVC κατέβαλε 234 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα. Προβλεπόταν ακόμη ένα κομμάτι τιμήματος συνδεδεμένο με στόχους.
Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ δύσκολο η Εθνική Τράπεζα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να μπορέσει να καταβάλει αισθητά μεγαλύτερο τίμημα για να αποκτήσει την παλιά της θυγατρική.
To που θα μπει ο πήχης του τιμήματος είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί αλλά όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς αναλόγως με το περιεχόμενο του φακέλλου της πώλησης αυτό δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 500 εκατ. ευρώ.
Ενήμερη η εποπτεία
Τέλος ας σημειωθεί πως ο SSM γνωρίζει τις προθέσεις της Τράπεζαν Πειραιώς χωρίς ωστόσο να έχει εκφέρει άποψη γι’ αυτές προς το παρόν αφού θα πρέπει να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες του deal προκειμένου να το πράξει.