Αισιόδοξη για βελτίωση των περυσινών μεγεθών εμφανίστηκε η διοίκηση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατά τη χθεσινή παρουσία της στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, παρά τις προκλήσεις στο ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον. Στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση ως οικονομικός διευθυντής του Ομίλου ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ μιας και αναβαθμίστηκε αναλαμβάνοντας αναπλ. Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου Viohalco ο κ. Σπύρος Κοκκόλης εξήγησε πως το 2024 όπως φαίνεται «δεν θα είναι χρονιά εκπλήξεων» και «μεγάλων διακυμάνσεων» όπως την τελευταία διετία, εν τούτοις η πρόβλεψη είναι θετική λαμβάνοντας υπόψη και τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

«Είμαστε αισιόδοξοι. Στην περίπτωση που έχουμε όντως τη μείωση των επιτοκίων που περιμένουμε οι επιδόσεις μας θα είναι σαφώς καλύτερες. Σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε κοντά στις περυσινές επιδόσεις», έλεγε στο newmoney στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης.

Μετά τη σημαντική κάμψη της ζήτησης στην Ευρώπη πέρυσι που λειτούργησε καταλυτικά στην υποχώρηση του όγκου των πωλήσεων ο κ. Κοκκόλης σημείωσε πως υπάρχουν ήδη ενδείξεις σταθεροποίησης της ζήτησης. «Έχουμε δει θετικές ενδείξεις και διάθεση που μπορεί να δημιουργήσει αύξηση της ζήτησης. Ήδη είμαστε σε μία φάση που οι πελάτες μας ζητούν το κάτι παραπάνω για το στοκ τους», συμπλήρωσε λέγοντας πως συνολικά παρατηρείται «βελτίωση της εικόνας και των προσδοκιών σε πολλούς κλάδους».

Νωρίτερα κατά την παρουσίαση ο κ. Κοκκόλης σημείωσε πως για την τρέχουσα χρήση «μπορούμε, σε ό,τι αφορά τον κλάδο του αλουμινίου, να διατηρήσουμε το EBITDA στα 372 ευρώ ανά τόνο, όπως, δηλαδή το 2023 και ταυτόχρονα, χωρίς μεγάλες επενδύσεις, να το βελτιώσουμε».

Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα του χαλκού. Όσο μεγάλο και συγκυριακό μπορεί να φαίνεται το EBITDA για το 2023 που ανήλθε σε 547 ευρώ ανά τόνο, μπορεί να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με προοπτική περαιτέρω ανόδου καθώς αναμένεται αντιστροφή στις πωλήσεις χάλκινων σωλήνων που παρουσίασαν πτωτική τάση για το 2023.

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή παρουσίαση του Ομίλου ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στην ΕΘΕ. Πρώτος φαίνεται ο οικονομικός διευθυντής κ. Σπύρος Κοκκόλης, στο κέντρο είναι ο διάδοχος του κ. Νίκος Ψυράκης, και στο βάθος ο κ. Άγγελος Γιαζιτζόγλου, αναπλ. Οικονομικός Διευθυντής του Τομέα Έλασης Αλουμινίου

Οι επενδύσεις

Σύμφωνα με τον κ. Κοκκόλη οι επενδύσεις του Ομίλου φέτος θα είναι μικρότερες των 100 εκατ. ευρώ. Κάτι που ο ίδιος απέδωσε στην αναγκαία προσαρμογή του Ομίλου στις νέες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς. Εξάλλου, όπως τόνισε, τα προηγούμενα χρόνια οι μεγάλες επενδύσεις που έγιναν κατάφεραν να αυξήσουν σε σημαντικό βαθμό τη δυναμικότητα των εργοστασίων.

Με την επιβράδυνση των επενδύσεων επίσης, όπως τόνισε, επιτεύχθηκε και η μείωση των καθαρών χρεών του Ομίλου στα 813 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 3,4 φορές τα προσαρμοσμένα EBITDA.

«Μακροχρόνιος στόχος μας παραμένει η σχέση να αυτή να περιοριστεί στις 3 φορές. Όταν το πετύχουμε θα μπορούμε να προσφέρουμε και μεγαλύτερο μέρισμα στους μετόχους απ’ τα 0,04 ευρώ ανά μετοχή που έχει προταθεί για την περυσινή χρήση.

Σημειωτέον πως πέρυσι ο ενοποιημένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου μέσα στο 2023 κατέγραψε μείωση 14,9% στα 813 εκατ.ευρώ το 2023 έναντι 956 εκατ. ευρώ το 2022.

Μέγα Τάσεις

Ο κ. Κοκκόλης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την μακροπρόθεσμη πορεία του Ομίλου με βάση τις Μέγα Τάσεις που κυριαρχούν στην υφήλιο.

Οι παγκόσμιες τάσεις της οικονομίας, δηλαδή τα megatrends, παρ΄όλη την υστέρηση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη χρονιά εξακολουθούν να ισχύουν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκκόλης και ασφαλώς θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου.

Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για σύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον εφαρμογές καθιστούν το αλουμίνιο το κυρίαρχο βιώσιμο μέταλλο, καθώς είναι ελαφρύ, ανθεκτικό και αέναα ανακυκλώσιμο (75% του αλουμινίου που έχει παραχθεί βρίσκεται ακόμα σε χρήση).

Στον τομέα τροφίμων και αναψυκτικών οι ελαφριές, πλήρως ανακυκλώσιμες συσκευασίες αλουμινίου εξοικονομούν πόρους και ενέργεια, περιορίζουν το κόστος μεταφοράς και αποθήκευσης των τελικών προϊόντων, ενώ παράλληλα μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα στο περιβάλλον. Στην αυτοκινητοβιομηχανία το αλουμίνιο αντικαθιστά σταδιακά τον χάλυβα σε τμήματα του κελύφους των νέων σύγχρονων οχημάτων και έχει σημαντική εφαρμογή στην κατασκευή του συστήματος στήριξης προστασίας και ψύξης των συστοιχιών μπαταρίας (battery pack) στα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Το αλουμίνιο βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των νέων τεχνολογιών για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ αποτελεί ένα σημαντικό μέταλλο στη δημιουργία και τον επανασχεδιασμό βιώσιμων και ενεργειακά αποδοτικών κτιριακών εγκαταστάσεων και πόλεων. Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης σημαντική είναι και η συνεισφορά του χαλκού.

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση τον κ. Κοκκόλη συνόδευαν ο διάδοχος του στην οικονομική διεύθυνση του Ομίλου ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κ. Νίκος Ψυράκης, νυν οικονομικός διευθυντής του Τομέα Έλασης Αλουμινίου, και ο κ. Άγγελος Γιαζιτζόγλου, αναπλ. Οικονομικός Διευθυντής του Τομέα Έλασης Αλουμινίου.

Διαβάστε ακόμη: