Η οικονομική κατάσταση της Αιγύπτου είναι τόσο άσχημη που η κυβέρνηση ζητά από τους ανθρώπους να φάνε πόδια κοτόπουλου.

Το πολυπληθέστερο έθνος του αραβικού κόσμου υφίσταται μια νομισματική κρίση ρεκόρ και τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων πέντε ετών, καθιστώντας τα τρόφιμα τόσο ακριβά που πολλοί Αιγύπτιοι δεν μπορούν πλέον να “αντέξουν οικονομικά” το κοτόπουλο, μια τροφή στη διατροφική βάση.

Οι τιμές των πουλερικών αυξήθηκαν από 30 αιγυπτιακές λίρες (τότε 1,9 δολάρια) ανά κιλό το 2021 σε έως και 70 αιγυπτιακές λίρες (2,36 δολάρια) από τη Δευτέρα, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πόδια κοτόπουλου και οπλές βοοειδών συστήνει το Εθνικό Ίδρυμα Διατροφής της χώρας 

Το αυξανόμενο κόστος ώθησε το Εθνικό Ίδρυμα Διατροφής της χώρας να καλέσει τους ανθρώπους να στραφούν στην κατανάλωση ποδιών κοτόπουλου.

«Αναζητάτε εναλλακτικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη που θα εξοικονομήσουν τον προϋπολογισμό σας;» ρώτησε με μια ανάρτηση στο Facebook τον περασμένο μήνα το Ίδρυμα, αναφέροντας μια σειρά από τροφές/[ροϊόντα που ξεκινούν με πόδια κοτόπουλου και οπλές βοοειδών.

Πολλοί Αιγύπτιοι είναι εξαγριωμένοι που η κυβέρνηση θα ζητούσε από τους πολίτες να καταφύγουν σε τρόφιμα που αποτελούν σύμβολα ακραίας φτώχειας στη χώρα. Στην Αίγυπτο, τα πόδια κοτόπουλου θεωρούνται τα φθηνότερα είδη κρέατος, τα οποία θεωρούνται από τους περισσότερους ως ζωικά απόβλητα παρά ως τροφή.

κατάρρευση της αιγυπτιακής λίρας

«(Μπήκαμε) στην εποχή των ποδιών κοτόπουλου, στην κατάρρευση της αιγυπτιακής λίρας… και στον πνιγμό στα χρέη», έγραψε στο Twitter ο Μοχάμεντ Αλ Χασίμι, προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης, στους 400.000 οπαδούς του.

Αλλά άλλοι φαίνεται να ακούνε το κάλεσμα…

Μετά τη σύσταση να στραφούν σε πόδια κοτόπουλου, η τιμή ενός κιλού του προϊόντος φέρεται να διπλασιάστηκε στις 20 αιγυπτιακές λίρες (0,67 $).

Οι αρχές λένε ότι σχεδόν το 30% του πληθυσμού της Αιγύπτου βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα το 2019 υπολόγισε ότι «περίπου το 60% του πληθυσμού της Αιγύπτου είναι είτε φτωχός είτε ευάλωτος.

Διαβάστε ακόμη: