Στα ραντάρ των ξένων μετοχές εταιριών με assets, προοπτικές και τεχνοκρατικό μάνατζμεντ καθώς αποδεικνύουν ότι κρύβουν αξίες και προκαλούν ενδιαφέρον…
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά επανήλθε στο ραντάρ των ξένων επενδυτών ωστόσο το ζητούμενο, για τις ελληνικές επιχειρήσεις για την ελληνική οικονομία, είναι να έλθουν για τους σωστούς λόγους.
Για να δημιουργηθεί μια αγορά η οποία θα επιτρέψει την άντληση κεφαλαίων για μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις χρειάζεται να βγουν στο προσκήνιο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τις αξίες, την δομή, αλλά και τις εσωτερικές διαδικασίες διαφάνειας που θα προσελκύσουν ξένα και ελληνικά κεφάλαια.
Η ιστορία της Eλλάκτωρ και η υπόθεση της πρότασης εξαγοράς της Cenergy καταδεικνύουν ότι, ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις κρύβουν αξίες εξ ου και το μεγάλο ενδιαφέρον να τις εξαγοράσουν. Ενδιαφέρουσα επιχειρηματική ιστορία επίσης είναι και οι πρωτοβουλίες της  διοίκησης της ΔΕΗ με τις οποίες η κορυφαία εταιρεία ενέργειας επιστρέφει επιδιώκοντας οφέλη σε νέους καινοτόμους χώρους στην πράσινη ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροκίνηση.
Όπως θα δούμε,  η αναγκαιότητα της οικονομίας και ειδικότερα χρηματιστηριακής αγοράς είναι οι ιστορίες όπως της Ελλάκτωρ ή άλλων παλαιών και νέων εταιρειών να πολλαπλασιαστούν. Δίχως υπερβολές οι άνθρωποι του χρηματιστηρίου θα ήθελαν ει δυνατόν δέκα Ελλάκτωρ, δυο Cenergy και άλλες τρεις ΔΕΗ.
Η Ελλάκτωρ μετά από δυο χρόνια αναδιάρθρωσης είναι τοποθετημένη επιχειρηματικά μ ένα μοντέλο ικανό να αποδώσει υπεραξίες τα επόμενα χρόνια. Στις κατασκευές με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 1,9 δισ. ευρώ η εταιρία διαθέτει τα εφόδια να διεκδικήσει τα κατασκευαστικά έργα – τα οποία το τελευταίο διάστημα αναλήφθηκαν με ένα σχετικά ισορροπημένο τρόπο που δεν οδηγεί στις προσφυγές και τις καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών. Συγκεκριμένα, για την Ελλάκτωρ οι πληροφορίες την θέλουν να βρίσκεται κοντά με τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού.
Στις ανανεώσιμες πηγές η αξία της θυγατρικής Άνεμος είναι δεδομένη και παρά την άνοδο της μετοχής της Ελλάκτωρ δεν αντιστοιχεί στα μεγέθη. Στον τομέα περιβάλλοντος και διαχείρισης του η θυγατρική Ηλέκτωρ ήδη έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Ανάλογο ενδιαφέρον δημιουργείται και για τις υφιστάμενες παραχωρήσεις, αλλά και τον τομέα των ακινήτων.
Γιατί ανέβηκε η Ελλάκτωρ μετά την έλευση των εφοπλιστών 
Άνοδο πάνω από 10% εμφάνισε η μετοχή της Ελλάκτωρ ύστερα από την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ των εφοπλιστών Γ. Καϋμενάκη – Δ. Μπάκου (Ιnvesco Finance) oτίτλος έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 10- 11%, μέσα σε δυο ημέρες. Όπως εξηγεί τραπεζική πηγή, οι δυο επιχειρηματίες στις δουλειές τους δεν συνηθίζουν πρώτα να δανείζονται και ύστερα να
κάνουν την όποια συναλλαγή επιδιώκουν. Κατά πάγια τακτική τους, πρώτα τοποθετούν τα δικά τους κεφάλαια και ύστερα απευθύνουν αίτημα για δανεισμό – εφόσον χρειάζονται δανειακά κεφάλαια. Παρά λοιπόν τα όσα είχαν αναφερθεί αρχικά περί επαφών με την Εθνική Τράπεζα για δάνειο, οι δυο επιχειρηματίες σπατάλησαν 17,6 εκατ. ευρώ από τα δικά τους κεφάλαια προκειμένου να αποκτήσουν το 5% και προφανώς κατόπιν συνεννοήσεων με Farallon και τους αδελφούς Καλλιτσάντζη. Συνεπώς, η στρατηγική των δυο εφοπλιστών δεν στοχεύει απλώς στην απόκτηση απλώς ενός περιουσιακού στοιχείου αξίας, αλλά στην διεκδίκηση του, καθώς η αγορά του 5% αποτελεί μια δήλωση – ειδικά όταν η αντίπαλη πλευρά, σε οικονομικό επίπεδο, υπεκφεύγει εξαρχής καθώς ακολουθεί την μέθοδο παθητικών επενδυτών με στόχο ένα χαμηλότερο τίμημα.
Προ των πυλών προαιρετική Δημόσια Πρόταση από τους εφοπλιστές;
Κατέχοντας το 5% των μετοχών της Ελλάκτωρ ή αποκτώντας και υψηλότερο ποσοστό από τις ενεχυριασμένες μετοχές οι εφοπλιστές δύνανται να κάνουν αυτό που δεν έπραξαν από την πρώτη στιγμή οι Ολλανδοί του Reggeborgh: Να υποβάλουν αρχικά μια προαιρετική δημόσια πρόταση είτε για ένα μέρος των μετοχών της Ελλάκτωρ, είτε για το σύνολο των μετοχών. Εφόσον προχωρήσουν σ αυτή την ενέργεια τότε θα “τρέξει” η περίοδος υποβολής της δημόσιας πρότασης και η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετοχών στις 7 Ιανουαρίου μετατίθεται για νέα ημερομηνία.  Σε καμμία, όμως, από τις επενδύσεις τους οι Ολλανδοί δεν καταφέρθηκαν εναντίον των διοικήσεων των εταιριών που διεκδίκησαν. Αυτό ήταν το ιστορικό τους μέχρι τώρα, όπως μετέδιδαν εξαρχής φίλιες πλευρές. Στην περίπτωση της Ελλάκτωρ ζήτησαν αλλαγή της διοίκησης και διαχειριστικό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, ένας όρος που τέθηκε από τον κ. Λ. Μπόμπολα για τα δικαιώματα προαίρεσης ήταν ακριβώς να ζητηθεί η αποπομπή της παρούσας διοίκησης και ο διαχειριστικός έλεγχος. Αδιάφορο είναι πάντως  για τους επενδυτές εάν όντως ζητήθηκε τέτοιος όρος.
Ουσιαστικά, οι επενδυτές και ιδιαίτερα της μειοψηφίας ενδιαφέρονται σε ποιά  τιμή θα ασκηθούν τα δικαιώματα προαίρεσης για τις μετοχές που κατέχει ο κ. Λ. Μπόμπολας (12,5% ). Διότι αν δεν υπάρχει τιμή εξάσκησης δεν υφίσταται δικαίωμα προαίρεσης (calloption).