Υπέρ της μάσκας ΚΝ-95 και όχι της διπλής χειρουργικής, τάχθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

Στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και τη μετάλλαξη Όμικρον, η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε στις μάσκες, οι οποίες από αύριο επιστρέφουν παντού.

Σύμφωνα με την ίδια, σε χώρους όπως τα σούπερ μάρκετ, η ΚΝ-95 είναι καταλληλότερη, γιατί κλείνει καλά γύρω από το πρόσωπο.

Γιατί όχι διπλή χειρουργική μάσκα

Η χειρουργική μάσκα από μόνη της είναι καλή για να αποφύγεις επαφή με σταγονίδια, αλλά δεν κλείνει καλά γύρω από πρόσωπο άρα δεν έχει νόημα η διπλή χειρουργική μάσκα.

Η λύση θα ήταν ή να την κολλήσουμε γύρω από το πρόσωπό μας ή να πάρουμε μια Κ95 που εφαρμόζει καλά και ο αέρας περνάει φιλτραρισμένος όλος μέσα από τη μάσκα, όπως εξήγησε.

Δείτε την ενημέρωση

Αλλά τι είναι η μάσκα ΚΝ95;

Πρόκειται για μάσκα με πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιογενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ΚΝ95 μπορεί να φιλτράρει έως και 95% των επικίνδυνων σωματιδίων μεγέθους 0,3 μικρών: σκόνη, σταγόνες υγρασίας, ατμοί.

Η προστασία που παρέχουν

Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94-95%, είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.

Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη μάσκα φέρει ρυθμιζόμενο έλασμα στην περιοχή της μύτης, ώστε να εφαρμόζεται πιο κοντά στο πρόσωπο για αυστηρότερη προστασία.