Να καταργηθεί το bail-in στις καταθέσεις όσο υψηλές και αν είναι, εισηγείται ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο.
Ο κ. Στουρνάρας στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό σχήμα ασφάλισης καταθέσεων, το οποίο χαρακτήρισε ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση και υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση της Οδηγίας για το bail-in (κούρεμα) των καταθέσεων».
«Εχει αποδειχθεί από όλους, ότι δεν πρέπει να υπάρχει bail-in στις καταθέσεις όσο υψηλές και αν είναι. Η εξαίρεση των 100.000 ευρώ ανά άτομα και ανά τράπεζα, δεν ικανοποιεί κατά τη γνώμη μας, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Πρέπει να εξαιρεθούν όλες οι καταθέσεις από τη νομοθεσία για το bail-in ασχετως ύψους».
«Αν η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, την Κίνα και τις άλλες μεγάλες πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να γίνει πιο ομόσπονδη η ευρωζώνη» σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και συμπλήρωσε με έμφαση: Σε διαφορετική περίπτωση ναι μεν η ΕΕ θα επιβιώσει, όμως «θα βλέπει για πολλά χρόνια ακόμη την πλάτη των ΗΠΑ και της Κίνας, και ο ρόλος του ευρώ δεν θα μπορέσει να φτάσει το ρόλο του δολαρίου».
Βέβαια, παραδέχθηκε για να πετύχουμε μεγαλύτερο βαθμό ομοσπονδοποίησης θα πρέπει να αλλάξει η Συνθήκη, κάτι που δεν το επιτρέπουν σήμερα οι συνθήκες να προχωρήσει. Μία πολιτική που οδηγεί σε σταδιακή προσέγγιση ομόσπονδης δομής είναι η λήψη μέτρων που θα ικανοποιούν και τον ευρωπαϊκό βορρά και τον ευρωπαϊκό νότο.
Μέτρα που θα μοιράζουν το ρίσκο. Και στις κρίσεις να υπάρχει συμμετρική προσαρμογή, δηλαδή να προσαρμόζονται όχι μόνο οι χώρες που έχουν ελλείμματα αλλά και αυτές που έχουν πλεονάσματα.
Όπως είπε η ΕΚΤ είναι περισσότερο ανεξάρτητη, είναι όμως λιγότερο ευέλικτη από την FED και ότι θα πρέπει να διδαχθεί από τον τρόπο που έχει διαχειριστεί τις τραπεζικές κρίσεις η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.
Σημείωσε ακόμα πως θα πρέπει να υπάρξει και μεγαλύτερη χρήση του μηχανισμού των εταιρειών διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού- των bad banks– καθώς αυτό θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τόσο των παλαιών της προηγούμενης κρίσης, όσο και αυτών της πανδημίας.
Στην συζήτηση συμμετείχαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Αγγελος Κότιος, η καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κα Ελένη Λουρή, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, και συντονιστής ήταν ο κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς
Απαντώντας σε ερώτημα για το ρυθμό χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως: πανευρωπαϊκά οι τράπεζες φοβούνται την επόμενη μέρα, ότι δηλαδή θα αυξηθούν σημαντικά τα «κόκκινα» δάνεια όταν σταματήσουν όλα τα προγράμματα στήριξης, και όχι μόνο τα moratoria.
Όπως είπε εκτός από τα «κόκκινα» δάνεια για τη μείωση των οποίων δίδονται κρατικές εγγυήσεις μέσω του σχήματος «Ηρακλής», υπάρχει και ο αναβαλλόμενος φόρος, που θεωρείται κεφάλαιο, και το οποίο δημιουργεί πρόβλημα, ωστόσο είναι μικρότερο σε σχέση με τα προβληματικά δάνεια. Και σημείωσε ότι αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση της ΤτΕ για δημιουργία bad bank θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση που θα αντιμετωπίζει το θέμα ολιστικά.
Τέλος ο κ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε περαιτέρω συγκέντρωση και συγχωνεύσεις στο χώρο των μικρότερων και των συνεταιριστικών τραπεζών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.