O διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του με θέμα «Στοχεύοντας σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Ευρώπη» στο συνέδριο της Capital Link, υποστήριξε ότι η βιωσιμότητα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση για την πορεία μας στο μέλλον.

Στουρνάρας: Μην ξεχνάμε την κλιματική αλλαγή – κλειδί για το μέλλον η πράσινη ανάπτυξη

Όπως είπε, η πανδημία κινδυνεύει να επισκιάσει και να υποβαθμίσει την άλλη, σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, την κλιματική κρίση. Η παρούσα συγκυρία δημιουργεί τις προϋποθέσεις να τεθούν οι βάσεις για μία πράσινη ανάπτυξη. «Η Ευρώπη, άρα και η Ελλάδα, μπορούν να αναδυθούν ισχυρότερες από την πανδημία, μέσα από μία πράσινη ανάκαμψη, επενδύοντας στην κυκλική οικονομία, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις βιώσιμες μεταφορές και την καθαρή τεχνολογία, δημιουργώντας πράσινες θέσεις εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ακόμη, ότι εκτός από την μεγάλη αύξηση ελλειμμάτων και δημόσιου χρέους, η πανδημία έχει δημιουργήσει συνθήκες κοινής οικονομικής και νομισματικής δράσης στην ΕΕ, που αν συνεχιστεί θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προόδου για οικονομική ένωση.

Γ. Ζαββός: Σταθεροποιούμε το τραπεζικό σύστημα, game changer το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ 2

Άλλωστε, στο πλαίσιο του Νext Generation EU, πάνω από το 1/3 των εθνικών προγραμμάτων ανάκαμψης αναμένεται να χρηματοδοτήσει έργα που συνδέονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός, αναφέρθηκε στον μεταρρυθμιστικό ρόλο που διαδραμάτισε το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής. Για την επέκταση του προγράμματος αυτού (ΗΡΑΚΛΗΣ 2) υποστήριξε ότι στους επόμενους 18 μήνες οι τράπεζες θα καταφέρουν να μειώσουν περαιτέρω, κατά 32 δισ. ευρώ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους. Παράλληλα, όπως είπε, «σταθεροποιούμε το σύστημα το τραπεζικό με μία καινοτόμο λύση της αγοράς, η οποία θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας».

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Ζαββός ανέφερε ότι οι τράπεζες θα λειτουργήσουν ως καταλύτης, μεταφέροντας τους πόρους που θα εισρεύσουν από το ταμείο στη χώρα. Όπως τόνισε, θα πρέπει να συμβάλουν στην χρηματοδότηση και να εξασφαλίσουν πιστώσεις που υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.