Ο γερμανικός Τύπος εξακολουθεί να ασχολείται με τις φωτιές στην Ελλάδα οι οποίες μαίνονται σε καίρια σημεία, όπως στην Εύβοια, την Ηλεία και τη Γορτυνία.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Ποιες οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό;»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με τη DW, θέτει το ερώτημα ευθέως: «Ποιες οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από τέτοιες δραματικές εικόνες νησιών να καίγονται και τουριστών να μεταφέρονται με καράβια για να σωθούν, όπως αυτές τις ημέρες στην Εύβοια;»

«Το ό,τι αυτός, ο πιο σημαντικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας απειλείται από την κλιματική κρίση, δεν φαίνεται μόνο στα νησιά. Όπως και το 2007 έτσι και φέτος απειλήθηκαν από τις φλόγες αρχαιολογικοί χώροι και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Τον Αύγουστο του 2007 σώθηκε την τελευταία στιγμή η περιοχή. Φαίνεται να λειτουργούν για την ώρα οι τεράστιες επενδύσεις των τελευταίων χρόνων σε τοπικά μέτρα πυρόσβεσης».

Αλλά η απειλή «για την πολιτιστική κληρονομιά παραμένει και γίνεται εμφανής κάθε καλοκαίρι. Το καλοκαίρι του 2019 η ελληνική κυβέρνηση συγκάλεσε διάσκεψη με 300 εμπειρογνώμονες από 40 χώρες για να συσκεφθεί γύρω από την προστασία πολιτιστικών αγαθών από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Από το καλοκαίρι του 2021 προκύπτει ότι σύντομα το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από την προστασία  αρχαίων κιόνων και ερειπίων».

Handelsblatt: «Ο τουριστικός κλάδος θα πρέπει να γίνει βιώσιμος»

Συνέντευξη με τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Κώστα Συνολάκη φιλοξενεί η Handelsblatt. Ο ειδικός στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων επισημαίνει ότι ο τουριστικός κλάδος θα πρέπει να μετασχηματιστεί για να γίνει βιώσιμος.

«Οι υπάρχουσες υποδομές στην Ελλάδα δεν μπορούν λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών να ανταποκριθούν σε ό,τι αφορά στην ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμάτων» υπογραμμίζει στον Γερμανό αρθρογράφο.

«Ο τουριστικός κλάδος θα πρέπει σε ευρεία κλίμακα να ξεκινήσει με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανακύκλωση. Εδώ φοβάμαι ότι το πρόβλημα εστιάζεται στα οικογενειακά ξενοδοχεία που είναι μεγαλύτερα από τα Airbnb και μικρότερα από ξενοδοχειακές αλυσίδες. Αυτά θα νιώσουν την πίεση των καταναλωτών και των ταξιδιωτικών πρακτόρων».

Berliner Zeitung: «Δεν πρόκειται για καθημερινή πυρκαγιά…»

Επίσης, η Berliner Zeitung φιλοξενεί εκπρόσωπο του σταθμού πυροσβεστικής της Βόννης, από όπου αναχώρησε κομβόι με πυροσβέστες και οχήματα προς την Ελλάδα. «Δεν πρόκειται για καθημερινή πυρκαγιά, τρέφουμε σεβασμό για την κατάσταση εκεί. Τι συγκεκριμένα μας περιμένει θα αποφασιστεί επιτόπου. Παρά τις προετοιμασίες υπάρχουν φυσικά αστάθμητοι παράγοντες, θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με μεγάλη προσοχή».