Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στις φωτιές που απειλούν τα ελληνικά οικοσυστήματα.

«Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, οι πυροσβέστες στην Ελλάδα έδωσαν μάχη με τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα», μεταδίδει η εφημερίδα ZEIT στην ιστοσελίδα της. Πέραν των μετώπων στην Αττική, «πυρκαγιά ξέσπασε και σε δασική περιοχή στο παραθεριστικό νησί της Ρόδου, ωστόσο δεν απειλήθηκαν άμεσα σπίτια ή χωριά εκεί. Το δάσος καίγεται στη μέση του νησιού στην περιοχή του χωριού Απόλλωνα και σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά έχει ήδη έκταση περίπου 30 εκταρίων που ισοδυναμεί με περίπου 30 γήπεδα ποδοσφαίρου.

[…] Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος στην κρατική τηλεόραση, ο κίνδυνος πυρκαγιάς μπορεί να μειωθεί κάπως μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά θα αυξηθεί απότομα και πάλι το Σαββατοκύριακο. Ο Έλληνας μετεωρολόγος μάλιστα συνέκρινε την παρούσα κατάσταση με το 2021, όταν είχαν καεί πολλές δεκάδες χιλιάδες εκτάρια δάσους και βλάστησης στην Ελλάδα, προβλέποντας ότι “τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα”».

Ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, όπως μεταδίδει η DW, σχολιάζει πως «δεν διαφαίνεται τέλος στον καύσωνα, ο οποίος θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο. Για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν για την Πελοπόννησο θερμοκρασίες έως και 47 βαθμούς, γεγονός που θα αυξήσει κι άλλο τον κίνδυνο για δασικές πυρκαγιές.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε πως οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει μεγάλες δασικές εκτάσεις στην Αττική τα τελευταία χρόνια, εκφράζοντας ακόμη την ανησυχία του πως λόγω του νέου καύσωνα οι πυρκαγιές θα αυξηθούν. “Χρειαζόμαστε επειγόντως βοήθεια, καθώς δεν έχουμε αρκετούς πόρους για να θέσουμε τις πυρκαγιές υπό έλεγχο”, δήλωσε ο επιστήμονας, ο οποίος φοβάται μια επικείμενη περιβαλλοντική κατάρρευση: “Αν συνεχιστεί η καταστροφή των δασών, ολόκληρο το οικοσύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει”».

Διαβάστε ακόμη: