Ο γερμανικός Τύπος και συγκεκριμένα, η εφημερίδα TAZ του Βερολίνου αναφέρεται- με εκτενές ρεπορτάζ- στον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι.

«Aπό την Ιτέα κοντά στους Δελφούς μέχρι την Πελοπόννησο κι από το Ρέθυμνο στην Κρήτη μέχρι την Πεντέλη κοντά στην Αθήνα: Τόσο ο αριθμός των πυρκαγιών όσο και η έκταση της καμένης γης στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά το πρώτο μισό της αντιπυρικής περιόδου. Από την 1η Μαΐου έως το τέλος Ιουλίου τα μεγέθη αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τη μέση τιμή της περιόδου 2006-2021», παρατηρεί το ρεπορτάζ, όπως μεταδίδει η DW.

Τα βλέμματα ειδικών είναι όμως, στραμμένα στον Αύγουστο, που θεωρείται στην Ελλάδα «μήνας της κόλασης» για τις φωτιές θυμίζοντας τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο το 2007.

Γερμανικός Τύπος: Πού οφείλεται η επικινδυνότητα του Αυγούστου

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η επικινδυνότητα του Αυγούστου οφείλεται «στην προοδευτική ξηρασία αλλά και στους ισχυρούς βόρειους ανέμους, τα μελτέμια, που φτάνουν μέχρι 12 μποφόρ».

Το ρεπορτάζ, μετά από εκτενή αναφορά στη μεγάλη φωτιά στο Μάτι το 2018, αναφέρεται και στα προβλήματα της ελληνικής πυροσβεστικής: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα η ελληνική πυροσβεστική πάσχει από έλλειψη προσωπικού. Διαθέτει προς το παρόν, χωρίς τους εθελοντές, 15.000 πυροσβέστες. Συγκριτικά, στη Γερμανία εργάζονται σύμφωνα με το Συνδικάτο Πυροσβεστών 69.800 επαγγελματίες πυροσβέστες. Αντίθετα στην Ελλάδα βρίσκονται σε υπηρεσία 50.000 αστυνομικοί, δηλαδή 500 αστυνομικοί για κάθε 100.000 κατοίκους. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται λίγο πάνω από τους 300. Παρατηρητές εκτιμούν ότι χωρίς τη συνδρομή καλά εξοπλισμένων πυροσβεστών από το εξωτερικό, οι ετήσιες δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν».