Ένα γερμανικό συνταξιοδοτικό ταμείο επέλεξε να κινηθεί αντίθετα με την παγκόσμια επενδυτική τάση, απευθυνόμενο σε θυγατρική κινεζικής εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ για να εισέλθει στις τοπικές αγορές μετοχών. Η KZVK, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 34,1 δισ. ευρώ (40 δισ. δολαρίων), εμπιστεύθηκε το δεύτερο τρίμηνο 50 εκατ. δολάρια στη Fullgoal Asset Management (HK) Ltd., σύμφωνα με πηγές που ζήτησαν ανωνυμία λόγω της ευαίσθητης φύσης των πληροφοριών. Η εντολή αφορά την επένδυση σε κινεζικές μετοχές που διαπραγματεύονται στο Χονγκ Κονγκ, την ηπειρωτική Κίνα και τις ΗΠΑ.

Παρά τα μέτρα τόνωσης από τον Σεπτέμβριο και τα πρόσφατα περιορισμένα κέρδη στις κινεζικές αγορές, η σημαντική πτώση των τιμών τα προηγούμενα χρόνια – λόγω ρυθμιστικών πιέσεων, επιβράδυνσης και γεωπολιτικών εντάσεων – απομάκρυνε πολλούς μακροπρόθεσμους επενδυτές. Αναλυτές εκτιμούν πως οι περισσότερες εντολές αφορούν απλώς την ανανέωση θέσεων, όχι νέες επενδύσεις.

«Δεν παρατηρείται κάποια έντονη κίνηση από Ευρωπαίους και Αμερικανούς επενδυτές προς την ευρύτερη Κίνα», σημείωσε ο Κάμερον Σίστερμανς της Mercer Inc. στην Ασία. «Συμβουλεύουμε οι επενδυτές να δομούν χαρτοφυλάκια χωρίς ιδιαίτερη έκθεση σε επιμέρους χώρες».

Ακόμη και με αυτή τη νέα εντολή, η KZVK διατηρεί χαμηλό ποσοστό έκθεσης στην Κίνα, όπως είχε αναφέρει τον Μάιο ο Όλιβερ Λανγκ, μέλος του ΔΣ, σε συνέντευξη στο Investment & Pensions Europe. Η Fullgoal στο Χονγκ Κονγκ είναι μέρος της Fullgoal Fund Management Co. με έδρα τη Σαγκάη και περιουσιακά στοιχεία ύψους 200 δισ. δολαρίων, ενώ μετοχική συμμετοχή διαθέτει και η καναδική Bank of Montreal. Η ίδια η μονάδα του Χονγκ Κονγκ διαχειρίζεται περί τα 30 δισ. HK$ (3,8 δισ. δολάρια), σύμφωνα με μία από τις πηγές, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η KZVK, με έδρα την Κολωνία, εξυπηρετεί πάνω από 240.000 συνταξιούχους. Σύμφωνα με στοιχεία της Fincity.Tokyo, τα διεθνή επενδυτικά ιδρύματα συνηθίζουν να τοποθετούν τουλάχιστον 50 εκατ. δολάρια όταν εισέρχονται σε αναδυόμενες αγορές.

Η KZVK και η Fullgoal απέφυγαν να σχολιάσουν επίσημα την είδηση. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται αυξανόμενη μεταφορά κεφαλαίων προς άλλες ασιατικές χώρες. Τα μη κινεζικά αμοιβαία κεφάλαια κατέγραψαν ρεκόρ νέων εκδόσεων το 2023 και το 2024, συγκεντρώνοντας 10,5 δισ. δολάρια σε καθαρό νέο κεφάλαιο μόνο την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με την Morningstar.

«Η αυστηρή ρύθμιση, η αβεβαιότητα γύρω από την κινεζική διακυβέρνηση, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις και η μεταπανδημική αδυναμία της οικονομίας έχουν προβληματίσει σοβαρά τους επενδυτές», δήλωσε ο Ματιέ Κακινό της Morningstar, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την ελκυστικότητα εναλλακτικών εκτός Κίνας.

Διαβάστε ακόμη: