Οι γερμανικές εκλογές πλησιάζουν και ο γερμανικός Τύπος ασχολείται όσο το δυνατόν περισσότερο με το θέμα αυτό.
Μάλιστα, δημοσίευμα της εφημερίδας inFranken στη Νυρεμβέργη καταπιάνεται με το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών.
Σύμφωνα λοιπόν, με το εν λόγω δημοσίευμα της εφημερίδας, η Νυρεμβέργη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης Ελλήνων μεταναστών κατά τις δεκαετίες ’60 και ’70.
Κι όμως, σχεδόν το 30% των ενηλίκων δεν έχει δικαίωμα ψήφου, καθώς δεν διαθέτουν γερμανικό διαβατήριο.
Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις γερμανικές εκλογές;
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σύμφωνα με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 1990, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον οι Γερμανοί πολίτες, όπως αυτοί ορίζονται από το Σύνταγμα.
Παρόλα αυτά «κυρίως σε πόλεις όπως η Νυρεμβέργη ζουν πολλοί άνθρωποι με καταγωγή από όλο τον κόσμο. Έτσι ο νέος καγκελάριος δεν θα εκπροσωπεί στο Βερολίνο στην χειρότερη περίπτωση ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού».
Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται πως στη Νυρεμβέργη κατοικούσαν το 2019 περίπου 540.000 άνθρωποι, εξ αυτών 46,5% με μεταναστευτικό υπόβαθρο και 24% αλλοδαποί.
Οι περισσότεροι κάτοικοι δίχως γερμανικό διαβατήριο έχουν καταγωγή από την Τουρκία (12,9%), τη Ρουμανία (10,9%) και την Ελλάδα (9,2%).
Επίσης, ο συντάκτης επισημαίνει πως στις δύο εκλογικές περιφέρειες της Νυρεμβέργης, το ενδεχόμενο ψήφου όσων έχουν εδώ και χρόνια μόνιμη κατοικία στη Γερμανία «θα μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω στα εκλογικά αποτελέσματα».
«Και εκεί είναι που υψώνει τη φωνή της η πανγερμανική πρωτοβουλία “Όχι δίχως εμάς, το 14%” η οποία επιδιώκει τη συμμετοχή τους στις εκλογές, κάνοντας έκκληση προς τη γερμανική κυβέρνηση».
Handelsblatt για γερμανικές εκλογές: Σόλτς ή Λάσετ… καλύτερος για τους Έλληνες;
Θυμίζουμε δημοσίευμα της Handelsblatt, η οποία επιστρατεύοντας το δίκτυο των ανταποκριτών της, ανέλυσε πώς βλέπει ο υπόλοιπος κόσμος τους Γερμανούς υποψήφιους για την Καγκελαρία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Όλαφ Σολτς, ο Σοσιαλδημοκράτης
O Όλαφ Σολτς είναι Γερμανός πολιτικός (SPD) και από τις 14 Μαρτίου 2018 είναι Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και Αντικαγκελάριος της Γερμανίας.
Από το 2007 ως το 2009 ήταν Ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και από τις 7 Μαρτίου 2011 μέχρι τις 13 Μαρτίου 2018 δήμαρχος του Αμβούργου.
Ο Σολτς είναι από το 2009 ένας από τους αναπληρωτές προέδρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στην Μπούντεσταγκ, καθώς και πρόεδρος στην κοινοβουλευτική ομάδα του SPD στο Αμβούργο. Από τις 13 Φεβρουαρίου 2018 είναι ο μεταβατικός πρόεδρος του SPD.
Άρμιν Λάσετ, ο Χριστιανοδημοκράτης
Ο Άρμιν Λάσετ είναι Γερμανός πολιτικός και ο σημερινός πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας από τις 27 Ιουνίου 2017. Στις 16 Ιανουαρίου 2021 εξελέγη επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης διαδεχόμενος την Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.
Είναι επίσης, ο υποψήφιος του κόμματος για τη θέση της καγκελαρίας για τις Γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2021. Είναι τέκνο μιας πιστής ρωμαιοκαθολικής οικογένειας με γερμανόφωνο βαλλωνικό υπόβαθρο.
Οι γονείς του πατέρα του κατάγονταν από το Βέλγιο. Είναι νυμφευμένος με την Συζάν Μαλανγκρέ, την οποία γνώρισε σε μια καθολική παιδική χορωδία όταν ήταν παιδιά και κατάγεται από γαλλόφωνη οικογένεια από την Βαλλωνία.
Οι γερμανικές εκλογές πλησιάζουν…
Η Handelsblatt ανέφερε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, πως «η Ξένια Κουναλάκη, συντάκτρια εξωτερικής πολιτικής και ειδικός σε θέματα που αφορούν τη Γερμανία για την Καθημερινή, θεωρεί πως ο Σολτς θα έχει καλύτερη απήχηση στους Έλληνες σε σύγκριση με τον Λάσετ».
«Οι Σοσιαλδημοκράτες θεωρούνταν πάντα φιλικότεροι προς τους Έλληνες, σε σχέση με τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο Σολτς τοποθετήθηκε από την αρχή υπέρ μιας κοινοτικοποίησης των χρεών και κατά της τιμωρητικής πολιτικής του προκατόχου του, Σόιμπλε, απέναντι στον ηδονιστικό Νότο, λέει η Κουναλάκη», σύμφωνα με τη Handelsblatt.
«Για τον λόγο αυτό η ίδια θεωρεί, πως θα είναι συμπαθέστερος στους Έλληνες σε σχέση με τον Άρμιν Λάσετ (CDU), ο οποίος, ως διάδοχος της Μέρκελ, αντιμετωπίζεται με καχυποψία».
Σημειώνεται πως η Άνγκελα Μέρκελ παραδίδει τα ηνία της Γερμανίας και τις τελευταίες εβδομάδες το όνομά της «φιγουράρει» σε πολλά δημοσιεύματα στον γερμανικό- κι όχι μόνο- Τύπο.
Αν και υπάρχουν και δημοσιεύματα που μιλούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη Γερμανίδα Καγκελάριο αναφέροντας πως «τα κατάφερε», άλλα την αντιμετωπίζουν με πιο δηκτικό τρόπο.
Για παράδειγμα, στο Δίκτυο Ανταποκριτών Γερμανίας RND ο Γκερντ Χέλερ μετέφερε την εικόνα της Μέρκελ στην Ελλάδα με αφορμή την αποχώρησή της από την καγκελαρία μετά από 16 χρόνια.