Η Άνγκελα Μέρκελ παραδίδει τα ηνία της Γερμανίας και όπως όλα δείχνουν, ο Όλαφ Σολτς είναι ο πιο «δυνατός», έχοντας κερδίσει και τις δύο τηλεμαχίες μέχρι τώρα.

Άλλωστε, την πρόσφατη τηλεοπτική αντιπαράθεση των τριών υποψηφίων σχολίασε και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, γράφοντας πως «θα θέλαμε να μάθουμε από την Μπέρμποκ πώς η Γερμανία θα πρέπει να τοποθετηθεί στον νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ Αμερικής και Κίνας, από τον Σολτς πώς θα εγγυηθεί τη σταθερότητα των οικονομικών στην ΕΕ και θα χρηματοδοτήσει το γερμανικό στρατό και από τον Λάσετ πώς θα διαμορφώσει τη σχέση με τη Ρωσία του Πούτιν».

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα στη Deutsche Welle, στο Δίκτυο Ανταποκριτών Γερμανίας RND ο Γκερντ Χέλερ μεταφέρει την εικόνα της Μέρκελ στην Ελλάδα με αφορμή την αποχώρησή της από την καγκελαρία μετά από 16 χρόνια.

Αρνητική η εικόνα της Μέρκελ

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην αρνητική εικόνα που είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρίως κατά την περίοδο της κρίσης και σημειώνει: «Η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν μακράν η πιο αντιδημοφιλής ξένη πολιτικός στην Ελλάδα εκείνη την εποχή».

«Στο απόγειο της κρίσης, το 85% των ανθρώπων εξέφρασε αρνητική γνώμη για τη Μέρκελ σε έρευνα. Εν τω μεταξύ η εικόνα είναι λίγο καλύτερη. Πολλοί Έλληνες σήμερα γνωρίζουν ότι ήταν η Μέρκελ που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ τότε, ενάντια στα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα Grexit», σημειώνεται.

Στη Μέρκελ αναγνωρίζεται επίσης, «η πολιτική στάση της στο προσφυγικό. Αν δεν είχε κρατήσει ανοιχτά τα σύνορά της, το καλοκαίρι του 2015, η Ελλάδα θα είχε βυθιστεί στο χάος».

«Κόκκινο» πανί για τους Έλληνες το προσφυγικό, η Τουρκία και το φυσικό αέριο

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Το μειονέκτημα της γερμανικής πολιτικής για τους πρόσφυγες, από την ελληνική προοπτική, είναι αυτό που πολλοί θεωρούν αμνηστία της Μέρκελ στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

«Ο Άγγελος Αθανασόπουλος, αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος του Βήματος, επικρίνει την Καγκελάριο ότι εξαιτίας του φόβου μιας νέας προσφυγικής κρίσης δίνει υπερβολική βοήθεια στον Ερντογάν».

Επίσης, στη διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, η Μέρκελ έδωσε την εντύπωση ότι «προσπαθούσε να κερδίσει τη συμπάθεια της Τουρκίας αντί να υποστηρίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας ως κράτους-μέλους της ΕΕ».