Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 7.9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021, σύμφωνα με σημερινή (14/06) ενημέρωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, προειδοποιώντας για συνέχεια στην ανοδική πορεία των τιμών.

Την εποχή εκείνη, είχαν σημειωθεί αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ως αποτέλεσμα της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης. Ο καταναλωτής στη Γερμανία δαπάνησε τον περασμένο μήνα38.8% περισσότερα χρήματα για ενέργεια, συγκριτικά με τον Μάιο του 2021.

Το πετρέλαιο θέρμανσης είχε σχεδόν διπλάσια τιμή, ενώ το φυσικό αέριο ακρίβυνε κατά 41% και η ηλεκτρική ενέργεια κατά 21.5%. Στα τρόφιμα, τα βρώσιμα λίπη και τα έλαια, οι τιμές «σκαρφάλωσαν» κατά 38.7%, ενώ στο κρέας και σε παρόμοια προϊόντα κατά 16.5%.

«Οι λεπτομέρειες των στοιχείων υποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία οφείλεται κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες και πως δε σχετίζεται με ενδεχόμενη υπερθέρμανση της γερμανικής οικονομίας», ανέφερε ο Σεμπάστιαν Ντουλιέν, επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Έρευνας Επιχειρηματικού Κύκλου του Ιδρύματος «Χανς Μπέκλερ».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των τροφίμων, πρωτίστως οι διεθνείς εξελίξεις οδηγούν τις τιμές σε άνοδο. Με την αποτυχία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία και τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, οι τιμές έχουν αυξηθεί δραματικά.

«Το γεγονός εκείνο, αντικατοπτρίζεται σήμερα σε υψηλότερες τιμές για προϊόντα όπως το αλεύρι, τα ζυμαρικά, τα αβγά και το κρέας, καθώς ένα σημαντικό μέρος των σιτηρών της Ουκρανίας και της Ρωσίας χρησιμοποιήθηκε ως ζωοτροφή», προσέθεσε ο κ. Ντουλιέν.

Τόνισε ότι βραχυπρόθεσμα «δε διαφαίνεται αντιστροφή της τάσης των τιμών», καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις χαλάρωσης των τιμών ενέργειας και τροφίμων στην παγκόσμια αγορά.

«Ο πληθωρισμός θα παραμείνει, επομένως, σε υψηλό επίπεδο τουλάχιστον έως το τέλος του έτους», εκτίμησε ο οικονομολόγος.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Τζεμ Έτσντεμιρ, εμφανίσθηκε εξίσου απαισιόδοξος, σε πρόσφατη συνέντευξή του.

«Πρέπει να περιμένουμε αυξήσεις το φθινόπωρο και τον χειμώνα, διότι το εμπόριο πρέπει να εφοδιασθεί με ακριβή ενέργεια. Οι αυξήσεις περνούν και επηρεάζουν στους πελάτες», υποστήριξε, ζητώντας αναθεώρηση του συντελεστή ΦΠΑ για κάποιες κατηγορίες τροφίμων.

Στο «κόκκινο» ο πληθωρισμός και στη Γερμανία, μεγάλη μείωση δαπανών από τους πολίτες