Διάθεση πολιτικής αλλαγής διαπιστώνεται στις τάξεις των γερμανών επιχειρηματιών ενόψει των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Handelsblatt, οι περισσότεροι ελπίζουν σε μια «πολιτική επανεκκίνηση» μετά τις εκλογές.
Δημοσκόπηση
Στη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Civey μεταξύ 750 επιχειρηματιών για λογαριασμό της μεγάλης οικονομικής εφημερίδας, μόνο το 21% ελπίζει σε πολιτική συνέχεια μετά την αποχώρηση της ‘Αγγελα Μέρκελ από την Καγκελαρία, ενώ το 55% θα ήθελε την επανεκκίνηση της κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά την επιλογή Καγκελάριου, οι ερωτηθέντες προτιμούν σε ποσοστό 21% την υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, σε ποσοστό 12% τον υποψήφιο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ‘Αρμιν Λάσετ και σε ποσοστό 9% τον Σοσιαλδημοκράτη (SPD) Όλαφ Σολτς. Για το 58% των επιχειρηματιών ωστόσο κανένας από τους τρεις υποψηφίους δεν υπόσχεται πολιτική ανανέωση. Ο κ. Λάσετ προηγείται πάντως με 21% στο ερώτημα ποιος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα την πανδημία, έναντι 15,5% του κ. Σολτς και 10,4% της κυρίας Μπέρμποκ
Στην αντιπολίτευση απο το 2002
Αυτό που φάνταζε αδιανόητο ως ακόμη πριν από μερικές εβδομάδες μοιάζει πλέον πιθανό: το δεξιό κόμμα της καγκελαρίου, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), και το βαυαρικό αδελφό κόμμα, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), να επιστρέψουν στην αντιπολίτευση για πρώτη φορά από το 2002.
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Bild φέρει τη συντηρητική παράταξη να μην προσελκύει παρά το 21% των προθέσεων ψήφου, από 34% στις αρχές της χρονιάς, να έχει πλέον υποσκελιστεί από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Όλαφ Σολτς (24%), παραμένοντας πάντως μπροστά από τους Πράσινους της Αναλένας Μπέρμποκ (17%).
Όλαφ Σολτς
«Ο Όλαφ Σολτς μερκελοποιείται», διαπίστωσε το περιοδικό Der Spiegel. Ο σοσιαλδημοκράτης της κεντρώας τάσης αποπειράται να εμφανιστεί ως ο μοναδικός αληθινός κληρονόμος της καγκελαρίου, σε βαθμό τέτοιο που μοιάζει να έχει οικειοποιηθεί μερικά από τα τικ της – όπως το να ενώνει τα χέρια μπροστά στον κορμό του, με τους αντίχειρες και τους δείκτες να σχηματίζουν ρόμβο.
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, η επόμενη κυβέρνηση ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα περίπλοκο να σχηματιστεί, με πλειάδα πιθανών συνδυασμών, συμπεριλαμβανομένης – για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1950 – μιας κυβέρνησης τριών κομμάτων.
Κάτι που θα μπορούσε να γίνει παράγων αστάθειας στη γερμανική πολιτική ζωή.