Οι Υπουργοί Υγείας και Γεωργίας της Γερμανίας προχώρησαν στην παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για την αποποινικοποίηση της ιδιωτικής χρήσης κάνναβης. Ο νόμος προβλέπει ότι σε κάθε σπίτι, θα επιτρέπονται σε πρώτη φάση, 25 γραμμάρια κάνναβης για ιδιωτική χρήση από ενηλίκους και έως τρία δενδρύλια κάνναβης, σύμφωνα με πληροφορίες της DW.

Σε δεύτερο στάδιο, θα είναι εφικτή η σύσταση σε τοπικό επίπεδο ΜΚΟ, γνωστών ήδη σε άλλες χώρες, όπως στην Ισπανία ή τη Μάλτα, ως «κλαμπ κάνναβης», όπου θα υπάρχει η δυνατότητα στα μέλη να προμηθεύονται κάνναβη για ιδιωτική χρήση.

Στόχος του νομοσχεδίου, είναι να ρυθμισθεί εντός πενταετίας ένα συνολικό σύστημα παραγωγής, αγοράς και πώλησης κάνναβης για εμπορικούς σκοπούς, υπό αυστηρές προδιαγραφές και ελέγχους. Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί για την πρώτη ανάγνωση και συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο εντός Απριλίου, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας ανέφερε πως με το νέο νομοσχέδιο, οι στόχοι της γερμανικής συγκυβέρνησης είναι ξεκάθαροι: Περισσότερη υγειονομική ασφάλεια στην κυκλοφορία και χρήση κάνναβης, καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, δηλαδή της διακίνησης στη μαύρη αγορά, μείωση των ποσοστών εγκληματικότητας που σχετίζεται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στη Γερμανία και προστασία της δημόσιας υγείας, με έμφαση στη σωματική και ψυχική υγεία παιδιών και νέων.

Όπως τόνισε ο Καρλ Λάουτερμπαχ, η πώληση και αγορά κάνναβης σε άτομα κάτω των 18 ετών θα συνεχίσει να απαγορεύεται, ενώ, αναμένεται να εντατικοποιηθούν τα σχολικά προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης για θέματα που σχετίζονται με την χρήση κάνναβης και τις συνέπειες της κατανάλωσης ναρκωτικών ουσιών.

Βασική στόχευση του νέου νομοσχεδίου, δεν είναι απλώς η αποποινικοποίηση της ιδιωτικής χρήσης κάνναβης, αλλά ταυτόχρονα η ελεγχόμενη διακίνηση αυτής στη γερμανική αγορά με όρους διαφάνειας και βασικό μέλημα, την προστασία της νεολαίας.

«Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι συμβατές με όσα ορίζει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Η ιδιωτική χρήση κάνναβης αποτελεί παγκοσμίως μία κοινωνική πραγματικότητα, απέναντι στην οποία oι πολιτικοί δεν πρέπει να εθελοτυφλούν, αλλά να βρίσκουν λύσεις», επεσήμανε ο Υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Έζντεμιρ.

Ωστόσο, η διαδικασία αναμένεται δύσκολη, διότι ορισμένα σημεία, όπως η ακριβής λειτουργία των σχεδιαζόμενων «κλαμπ κάνναβης» παραμένουν ακόμη ασαφή και οι Χριστιανοδημοκράτες εκφράζουν ήδη σοβαρές ενστάσεις και ανησυχία ως προς την προστασία της νεολαίας από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Διαβάστε ακόμη: