Αν υπάρχει ένα πράγμα που τρομάζει τους Γερμανούς, είναι το άδειο πορτοφόλι. Για τρίτη συνεχόμενη φορά, ο φόβος ενός υψηλότερου κόστους ζωής έρχεται στην πρώτη θέση στην ετήσια κατάταξη του ασφαλιστικού φορέα R+V. Παρά τη σταδιακή μείωση του πληθωρισμού, τα επιδόματα εξίσωσης του πληθωρισμού και τις μισθολογικές αυξήσεις, οι Γερμανοί παραμένουν επιφυλακτικοί.

Αυτό που αγχώνει περισσότερο τους πολίτες στη Γερμανία είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης, όταν δηλαδή δεν μπορούν πια να αγοράσουν τον ίδιο αριθμό προϊόντων με τα ίδια χρήματα όπως παλαιότερα. Ο επικεφαλής της έρευνας Γκρίσα Μπράουερ-Ραμπίνοβιτς δηλώνει στην DW: «Πρόκειται πραγματικά για έναν βαθιά ριζωμένο φόβο στη Γερμανία. Στα 33 χρόνια από την πρώτη έρευνα, ο φόβος της αύξησης του κόστους ζωής κατατάσσεται τις περισσότερες φορές στην κορυφή της κατάταξης, συνολικά 14 φορές. Μόλις οι τιμές αυξηθούν, αυτός ο φόβος επανέρχεται», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της έρευνας.

Σε γενικές γραμμές πάντως η διάθεση των Γερμανών έχει βελτιωθεί το 2024, με τη μέση τιμή όλων των μετρούμενων φόβων να μειώνεται κατά 3%. Ο φόβος για την αύξηση του κόστους διαβίωσης μειώθηκε μάλιστα κατά 8% σε σχέση με το 2023 στο αντιπροσωπευτικό δείγμα των 2.400 ερωτηθέντων. Πρόκειται για θετικό μήνυμα, το οποίο εξέπληξε τους συντάκτες της έρευνας.

Διαβάστε ακόμη: