Όχι ένα, όχι δυο αλλά 10 χρόνιαδιήρκησε η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στη διοργανώτρια αρχή του γερμανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (DFL) και την τοπική κυβέρνηση της Βρέμης. Η τελευταία είχε απαιτήσει για πρώτη φορά να συμμετέχουν και οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στο δυσβάσταχτο κόστος της αστυνόμευσης στα γήπεδα, όταν διεξάγονται αγώνες «υψηλού κινδύνου» και οι αρχές αναγκάζονται να λάβουν έκτακτα μέτρα. Σημειωτέον ότι η DFL εκπροσωπεί 36 ποδοσφαιρικούς συλλόγους της πρώτης αλλά και της δεύτερης επαγγελματικής κατηγορίας στη Γερμανία.

Οι σύλλογοι θεωρούν ότι η αστυνόμευση αποτελεί αρμοδιότητα αλλά και καθήκον του κράτους, που καλύπτεται από τη φορολογία ιδιωτών και επιχειρήσεων και το ποδόσφαιρο προφανώς δεν αποτελεί εξαίρεση. Επιπλέον, υποστηρίζουν, οι ομάδες δεν μπορεί να θεωρούνται οι ίδιες υπεύθυνες για τα επεισόδια εκτός γηπέδου, σε χώρους που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να ελέγξουν. Ωστόσο, η άλλη άποψη λέει ότι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι δεν είναι οργανισμοί κοινής ωφελείας, αλλά ιδιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος, άρα οφείλουν να συνεισφέρουν στο κόστος όταν επιβαρύνουν εκτάκτως το κοινωνικό σύνολο.

«Πληρώνει αυτός που αποκομίζει κέρδη»

Η αρχή έγινε τον Απρίλιο του 2015 στο «ντέρμπι του Βορρά» ανάμεσα στη Βέρντερ Βρέμης και το Αμβούργο για την «Μπουντεσλίγκα». Προκειμένου να καλυφθούν τα ενισχυμένα μέτρα αστυνόμευσης, η τοπική κυβέρνηση της Βρέμης είχε στείλει στην DFL για πρώτη φορά τον «λογαριασμό», συνολικού ύψους 425.718,11 ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν μία δικαστική διαμάχη που πέρασε από «σαράντα κύματα» και κατέληξε στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Διαβάστε ακόμη