Σήμερα (26/01), το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας απέρριψε κατηγορηματικά τις προτάσεις για κοινή έκδοση νέου χρέους από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι μία τέτοια κίνηση –την οποία, στηρίζουν οι Πρόεδροι της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ– είναι περιττή και θα έστελνε λανθασμένο μήνυμα στις αγορές.
«Σε εποχές αύξησης των επιτοκίων και υψηλού πληθωρισμού, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στέλνει μηνύματα δημοσιονομικής σταθερότητας. Όχι, νέων μέσων χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, η έκδοση χρέους θα οδηγούσε σε απώλεια εμπιστοσύνης από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και θα εξουδετέρωνε την αυστηρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία στοχεύει στην τιθάσευση του πληθωρισμού», τονίσθηκε σε ανακοίνωση του Υπουργείου.
«Υπάρχουν αδιάθετοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης»
Το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριξε ότι δε χρειάζεται να εκδοθεί νέο χρέος, καθώς υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Μονάχα ένα ποσοστό των κεφαλαίων, τα οποία είναι διαθέσιμα μέσω του προγράμματος “Next Generation EU”, έχουν χρησιμοποιηθεί», σημείωσε.
Ο Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έχει αποσαφηνίσει πως πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αδιάθετα χρήματα της Ένωσης –περισσότερα από 200 δισ. ευρώ– από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν πρώτα, πριν από όποιες συζητήσεις για νέα χρηματοδότηση.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης τον προσεχή Φεβρουάριο, το οποίο είναι σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερς, επιδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα στηρίξουν νέα χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις «πράσινης» ενέργειας, ώστε να αντισταθμισθούν οι επιχορηγήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, αλλά και θα αναμένουν από την Κομισιόν να παρουσιάσει σχέδιο για Ευρωπαϊκό Ταμείο στήριξης των επενδύσεων.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της Ένωσης έσπευσαν να υποβαθμίσουν το προσχέδιο, καθώς με την τρέχουσα μορφή του, θα υποδείκνυε ότι η Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά είναι έτοιμες να αποσύρουν τις ενστάσεις από την κοινή έκδοση νέων κεφαλαίων.
Διαβάστε ακόμη: