Οι εκδόσεις χρέους στην Ευρώπη όχι μόνο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό αλλά ανεβάζουν ρυθμό.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg τον Ιανουάριο του 2023 καταγράφηκε νέο ιστορικό ρεκόρ εκδόσεων για τον προαναφερόμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, οι εκδόσεις ομολόγων από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 244 δισ. ευρώ (υπολογίζονται και οι αυριανές δημοπρασίες), ενώ ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ για μήνα Ιανουάριο το οποίο ήταν ελαφρώς χαμηλότερα των 239 δισ. ευρώ και είχε καταγραφεί πριν από τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής για το σταθερό εισόδημα στην Ευρώπη της Franklin Templeton, Ντέιβιντ Ζαν, οι εκδότες προτιμούν όταν αισθάνονται ότι υπάρχει μια ευκαιρία να βγουν στις αγορές να το πράττουν, παρά να περιμένουν.

«Αυτή τη χρονιά η επίδραση της πολιτικής για τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την ερχόμενη Πέμπτη και μία ακόμη του ίδιου μεγέθους τον Φεβρουάριο αναμένεται να είναι έντονη κι έτσι οι εκδότες σκέφτονται ότι το να πουλάς ομόλογα θα καθίσταται περισσότερο ακριβό, ειδικά οι πιο βραχύβιες εκδόσεις».

Από τη μεριά τους οι τοποθετήσεις των επενδυτών έχουν συσσωρευτεί στις αγορές δημόσιου χρέους, εν μέσω ενός ράλι στις παγκόσμιες αγορές χρέους από την έναρξη της τρέχουσας χρονιάς, ένα ράλι το οποίο έχει δώσει ώθηση στις επιστροφές των εταιρικών ομολόγων, ενώ συγχρόνως συρρικνώνει το κόστος χρηματοδότησης. Ειδικότερα πιο ενεργά στις εκδόσεις εμφανίζονται οι τράπεζες, οι οποίες επιδιώκουν να καλύψουν ένα χρηματοδοτικό κενό, το οποίο θα δημιουργηθεί καθώς ετοιμάζονται να αποπληρώσουν τα φθηνά δάνεια που χορηγήθηκαν από την ΕΚΤ κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Αυτές οι εκδόσεις χρέους από τις τράπεζες, είχε σαν αποτέλεσμα στις πέντε ημέρες έως τις 13 Ιανουαρίου να καταγραφεί η εβδομάδα με τις περισσότερες εκδόσεις που έχουν διατεθεί στην αγορά ποτέ.

Περισσότερα από 100 δισ. ευρώ σε ομόλογα διατέθηκαν στην εν λόγω εβδομάδα, με τράπεζες όπως οι Deutsche Bank και Credit Agricole να είναι μεταξύ των εκδοτών.

Αύριο αναμένεται να δημοπρατηθούν συνολικά 15 δισ. ευρώ σε ομόλογα, με το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο να προχωράει σε έκδοση ομολόγου ύψους 6 δισ. λιρών, με τις προσφορές να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 65 δισ. στερλίνες.

Παράλληλα, η έκδοση της Ε.Ε. ύψους 5 δισ. ευρώ έχει ήδη συγκεντρώσει προσφορές σχεδόν 52 δισ. ευρώ.

Η εντυπωσιακή έναρξης της τρέχουσας χρονιάς των αγορών ομολόγων σκιαγραφεί μια διαφορετική εικόνα σε σχέση με το 2022, όταν οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικών τραπεζών με σκοπό την ανάσχεση του ιπτάμενου πληθωρισμού, επέδρασσε αρνητικά στις αγορές ομολόγων.

Αποτέλεσμα τόσο να περιορισθεί η ζήτηση, όσο και να αναβληθεί μια πλειάδα από εκδόσεις ομολόγων.

Διαβάστε ακόμη: