Η συμφωνία αφορά την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υδρογόνου.

«Το Κατάρ έχει τεράστιες δυνατότητες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται να τις αξιοποιήσει», ανέφερε αρχικά ο Γερμανός ΚαγκελάριοςΌλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ–Τάνι.

Η προμήθεια του LNG θα αρχίσει το 2024.

«Επιθυμούμε το αμερικανικό εργοστάσιο υγροποιημένου αερίου Golden Pass στο Τέξας, στο οποίο η Qatar Energy κατέχει το 70%, να είναι έτοιμο έως το 2024 ώστε να παραδώσουμε στη Γερμανία», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν ΑλΤάνι, διευκρινίζοντας ότι αργότερα θα προστεθεί επιπλέον όγκος φυσικού αερίου.

«Η επέκταση της παραγωγής στο κοίτασμα φυσικού αερίου North Dome θα ολοκληρωθεί το 2026, ενδεχομένως ήδη και το 2025», σημείωσε.

Το North Dome είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, το οποίο μοιράζονται το Κατάρ και το Ιράν στον Περσικό Κόλπο. Το αργότερο έως το 2026, η παραγωγή φυσικού αερίου του Κατάρ θα αυξηθεί από 77 σε 126 εκατομμύρια τόνους LNG.

Αναφορικά με την ακριβή ποσότητα προς διάθεση στην Ευρώπη, ο Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ–Τάνι επεσήμανε ότι δεν είναι ειδικός, αλλά δεσμεύθηκε πως το Κατάρ «θα προσφέρει ό,τι μπορεί για την ενεργειακή ασφάλειά της».

Ο κ. Σολτς υποστήριξε ακόμη ότι οι δύο χώρες προσβλέπουν στην ενίσχυση της συνεργασίας και σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, ενώ ανέφερε ότι η Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ και ο ομόλογός της από το Κατάρ, θα έχουν στο μέλλον στενή συνεργασία. Επαίνεσε δε, τον ρόλο του κράτους του Κόλπου στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Δύσης και των Ταλιμπάν.

Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα τη σύσταση δύο ομάδων εργασίας.

Η πρώτη, για το LNG και το υδρογόνο, θα προωθήσει τις εμπορικές σχέσεις στον τομέα και θα δημιουργήσει ένα φόρουμ για συζήτηση με θέμα τις υποδομές και άλλα ρυθμιστικά ζητήματα.

Η δεύτερη ομάδα, υπεύθυνη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τη διαχείριση φορτίου, θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη δυνατοτήτων των πηγών και συναφή ζητήματα, όπως οι αγορές εξοπλισμού και ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, θα πρέπει να προωθηθούν συζητήσεις για λύσεις ενεργειακής απόδοσης, οι οποίες «μπορούν να συμβάλουν στην απαλλαγή από τις εκπομπές καυσαερίων στα κτήρια, τις μεταφορές και τη βιομηχανία», επισημαίνει.

Ο Εμίρης του Κατάρ, ερωτηθείς για τις διακρίσεις στη χώρα και εν όψει του εφετινού Μουντιάλ, είπε πως «όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στη Ντόχα. Δεν σταματούμε κανέναν με διαφορετικό υπόβαθρο ή αντιλήψεις να έλθει. Το Κατάρ είναι πολύ φιλόξενη χώρα, εκατομμύρια κόσμου την επισκέπτονται.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μία εξαιρετική ευκαιρία, άνθρωποι από διαφορετικά σημεία του κόσμου να έλθουν, να βιώσουν και να καταλάβουν τον πολιτισμό μας. Θέλουμε να έλθουν για το ποδόσφαιρο αλλά και τον πολιτισμό μας.

Ζούμε όλοι σε έναν πλανήτη, αλλά ο καθένας μας έχει διαφορετική κουλτούρα. Τους καλωσορίζουμε όλους. Σεβόμαστε τις άλλες κουλτούρες και θέλουμε οι άνθρωποι να σέβονται τη δική μας».

Τέλος, ο Όλαφ Σολτς απέρριψε κάθε ισχυρισμό σχετικά με ενδεχόμενο μποϊκοτάζ της διοργάνωσης, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την απευθείας κριτική στην κυβέρνηση του Κατάρ:

«Θα συζητήσουμε και για τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα, έχουν σημειωθεί βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τα εργατικά, αλλά βεβαίως, πάντοτε υπάρχουν περιθώρια», ολοκλήρωσε.