Η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία πίεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει ένα σύμπλεγμα έργων υποδομής για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου που εισάγεται από τη Βόρεια Αφρική, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη δημιουργία μίας αγοράς στην Ευρώπη, για το καύσιμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η Ευρώπη προσπαθεί να επεκτείνει την παραγωγή και τις εισαγωγές ανανεώσιμου υδρογόνου, ένα καύσιμο που παρασκευάζεται με τη χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, στο οποίο «ποντάρουν» οι χώρες ώστε να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων σε βιομηχανικές διαδικασίες όπως η παραγωγή χάλυβα, σύμφωνα το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σήμερα (08/05), οι Υπουργοί Ενέργειας των Αυστρίας, Γερμανίας και Ιταλίας έστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γνωστοποιώντας την πολιτική τους υποστήριξη σε μία ομάδα έργων υδρογόνου, που μέσω του PCI (καθεστώς έργων κοινού ενδιαφέροντος) θα τούς δώσει πρόσβαση σε ορισμένα κονδύλια της Ένωσης και ταχείες άδειες.

Με αυτή την κίνηση, οι Υπουργοί ασκούν πιέσεις στις Βρυξέλλες να αποδώσουν καθεστώς προτεραιότητας στα έργα. «Η ανάπτυξη των υποψήφιων έργων θα συμβάλει στην ασφάλεια του εφοδιασμού και τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής, ενώ, ταυτόχρονα θα μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά», τονίσθηκε στην επιστολή.

Τα έργα που ζητούν στήριξη περιλαμβάνουν τον σχεδιαζόμενο αγωγό υδρογόνου της Gas Connect Austria μεταξύ Γερμανίας, Αυστρίας και Σλοβακίας. Μια άλλη πρόταση προβλέπει τη μετατροπή ενός αγωγού φυσικού αερίου που ανήκει κατά πλειοψηφία στην ιταλική εταιρεία Snam και εκτείνεται από την Ιταλία μέσω της Αυστρίας στη Σλοβακία, ώστε να μεταφέρει αντί αυτού, υδρογόνο.

Η προτεινόμενη υποδομή θα συνέδεε τους ευρωπαϊκούς κόμβους ζήτησης υδρογόνου –φερειπείν, εργοστάσια– με εισαγωγές ανανεώσιμου υδρογόνου από τη Βόρεια Αφρική και θα συνέβαλε στην οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού δικτύου υδρογόνου, επισημάνθηκε.

Η προώθηση των έργων έρχεται καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως εναλλακτική λύση στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Με μία σειρά τομέων να εξετάζουν τις ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου ως έναν τρόπο μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, η ζήτηση της Ευρώπης για το καύσιμο αναμένεται να ξεπεράσει την τοπική προσφορά, όπερ σημαίνει ότι θα χρειασθούν εισαγωγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να παράγει 10 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου και να εισάγει ακόμη 10 εκατομμύρια, έως το 2030. Άλλα έργα υδρογόνου σχεδιάζονται για τη νότια Ευρώπη. Από το 2030, ένας προτεινόμενος αγωγός “BarMar” θα διακινεί υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, με στόχο τη μεταφορά 2 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.

Διαβάστε ακόμη: