Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση «ακόμη και για σοβαρό επεισόδιο με την Τουρκία», τόσο για την «επιχειρησιακή και διπλωματική αναβάθμιση της χώρας όσο και για το «αδιέξοδο της Άγκυρας».

«Νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα έχει πλήρη κατανόηση του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Η Τουρκία έχει επιλέξει έναν δρόμο, ο οποίος είναι αδιέξοδος», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας ως «αμφίθυμη φιλορωσική» την στάση της Άγκυρας η οποία  «αποξενώνεται από τους συμμάχους της Δύσης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Ακόμη, ανάφερε ότι «σωστά επισημαίνεται ότι η κλιμάκωση αυτού του τύπου της λεκτικής υπέρβασης είναι κάτι το οποίο οφείλει να μας ανησυχεί όλους. Και πράγματι είμαστε σε πλήρη εγρήγορση, επιχειρησιακή και διπλωματική, ενώ παράλληλα η ασφάλεια της χώρας βρίσκεται υπό διεθνή εγγύηση με συμφωνίες όπως η ελληνοαμερικανική και η ελληνογαλλική».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η Ελλάδα δεν διεκδικεί, δεν επιτίθεται, δεν έχει βλέψεις, αλλά από την άλλη πλευρά η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε σπιθαμή σε τι αφορά την κυριαρχία και τα δικαιώματα της» και διαβεβαίωσε ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας έχουν εκπονήσει σχέδια «είτε για ασήμαντο είτε για σοβαρό επεισόδιο». Η θέση της Ελλάδας είναι πιο ισχυρή από ποτέ με την αναβάθμιση στις ένοπλες δυνάμεις και βεβαίως με τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό.

Για την επιβολή κυρώσεων

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι «οι κυρώσεις έχουν κατά βάση ένα σκοπό να αμβλύνουν τις διαφορές και όχι να τις εντείνουν. Σε περίοδο υπερβολικής έξαρσης θα πρέπει να υπάρχει νηφαλιότητα, να υπάρχει ψυχραιμία, να αξιολογούμε τις επιλογές και να βλέπουμε τις συνέπειες τις οποιεσδήποτε πράξεις. Ναι, το ζήτημα των κυρώσεων παραμένει στις επιλογές της ελληνικής διπλωματίας. Σε κάθε περίπτωση όμως στον κατάλληλο χρονισμό και μόνο προς το συμφέρον της χώρας».

Και πρόσθεσε: «Οι ανοιχτοί δίαυλοι και ο διάλογος είναι για εμάς μια βασική στρατηγική σε ότι αφορά την Τουρκία.  Μπορούμε να συζητούμε σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο, αλλά δεν μπορούμε να συζητούμε πάνω σε παραλογισμούς, αλλά μόνο πάνω στο θετικό διεθνές δίκαιο και ούτε υπό την πίεση εκβιασμών φυσικών λεκτικών ή άλλων».

Διαβάστε ακόμη: