O Yπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3», τόνισε ότι «όλα θα διερευνηθούν στην υπόθεση των παρακολουθήσεων».
Ο κ. Γεραπετρίτης ανάφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις διαφορετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες κάτι που όπως τόνισε δεν παραπέμπει σε συγκάλυψη.
Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι αυτό που συνέβη είναι ένα πλήγμα για τη Δημοκρατία, ωστόσο «το σφάλμα ανέδειξε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, και δεν πρέπει να αλλάξει τη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων».
Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι «κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών» και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει φάκελο που το τεκμηριώνει.
Επιπλέον, ο Υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «από τη στιγμή που δεν περιήλθε σε γνώση του πρωθυπουργού ή πολιτικού προϊσταμένου οτιδήποτε σχετικό, προφανώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο από την παρακολούθηση».
Μάλιστα, εκανε γνωστό ότι για την υπόθεση θα γίνει συνεδρίαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και θα έρθουν και πρόσωπα που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση.
Στην Ολομέλεια η πρόταση του ΠΑΣΟΚ—Κινήματος Αλλαγής για σύσταση εξεταστικής για τις παρακολουθήσεις
Στις 12 το μεσημέρι, ξεκινάει η συζήτηση της πρότασης που έχει καταθέσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής για σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής προκειμένου να διερευνήσει «την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών [ΕΥΠ] ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».
Η συζήτηση και λήψη απόφασης από την Ολομέλεια έχει κατατεθεί σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος που παρέχει τη δυνατότητα και στα κόμματα της μειοψηφίας της σύστασης Εξεταστικών των πραγμάτων Επιτροπών της Βουλής. Για την σύσταση αυτών των Επιτροπών αρκούν 120 και όχι 151 θετικές ψήφοι.
Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Προέδρων, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των έξι κοινοβουλευτικών ομάδων. Στην συνέχεια θα υπάρξουν τρεις κύκλοι ομιλητών – βουλευτών κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, οι τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και όσων πολιτικών αρχηγών θελήσουν να λάβουν τον λόγο.
Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να διαπιστωθεί πως η πρόταση έλαβε τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας θα ανακοινώσει τον αριθμό των μελών της Εξεταστικής, κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων καθώς και την προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών με την υποβολή του πορίσματος στην Ολομέλεια. Βεβαίως, η Επιτροπή έχει την δυνατότητα σε περίπτωση που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση των εργασιών της να ζητήσει χρονική παράταση από την Ολομέλεια.