Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ρ/σ «Real FM», προανήγγειλε ελέγχους σε σουβλατζίδικα και ψητοπωλεία, λόγω των αυξήσεων στα τρόφιμα και δη στο αγαπημένο έδεσμα των Ελλήνων, το σουβλάκι.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις αυξήσεις των τιμών στα ψητοπωλεία και στο σουβλάκι, διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξουν έλεγχοι και προαναγγέλλοντας πρόστιμα.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, οι έλεγχοι θα αφορούν στο ενδεχόμενο να υπάρχουν αυξήσεις που δεν δικαιολογούνται και που ξεπερνούν τα όρια του πλαφόν που έχει μπει στο περιθώριο κέρδους.

Τόνισε δε πως αν διαπιστωθούν αυξήσεις που είναι πάνω από το πλαφόν, θα υπάρξουν πρόστιμα.

Την ίδια ώρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι εξετάζεται να έρθει στη Βουλή διάταξη που θα επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν.

Σημειώνεται πως τον τελευταίο καιρό υπάρχουν καταγγελίες πως το σουβλάκι έχει πλησιάσει τα 4 ευρώ, ενώ η τιμή του ηλιελαίου έχει «εκτοξεύσει» και το κόστος της τηγανιτής πατάτας.

«Εκτοξεύεται» η τιμή στο σουβλάκι – Έφτασε στα 2 ευρώ το καλαμάκι

Σημειώνεται ότι το καλαμάκι σουβλάκι σκαρφάλωσε στα δύο ευρώ το ένα και φαίνεται πως είμαστε ακόμα στην αρχή με τους επιχειρηματίες να προαναγγέλλουν και άλλες αυξήσεις.

Οι επιχειρηματίες, μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή Live News, περιέγραψαν πως η ακρίβεια έχει τσακίσει τις επιχειρήσεις τους.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε κάποιες τιμές σταθερές ή να ανεβάσουμε το λιγότερο δυνατό… Έχουμε προβεί σε αυξήσεις τάξης του 10%, όμως δεν δυστυχώς δεν βγαίνει. Εδώ και ένα μήνα σαν επιχείρηση αντιμετωπίζουμε πρόβλημα», είπε η Λία Χαϊδίρογλου, ιδιοκτήτρια ψητοπωλείου.

Όπως είπε και η ίδια, το σουβλάκι έφτασε πλέον τα 2 ευρώ, ενώ το καλοκαίρι του 2021 η τιμή του ήταν στα 1,60 ευρώ.

«Παίρνει την ανηφόρα το κρέας με αυξήσεις 45%, το κόστος της ενέργειας έχει διπλασιαστεί, το ελαιόλαδο έχει τριπλασιαστεί. Ή θα απολύσουμε προσωπικό ή να κάνουμε αυξήσεις» επισήμανε η Λία Χαϊδίρογλου.

Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο, με τους επιχειρηματίες να βλέπουν τα πράγματα να χειροτερεύουν.