Ο Γένσεν Χουάνγκ ηγείται του τεχνολογικού κολοσσού της Nvidia, με χρηματιστηριακή αξία 2 τρισ. δολαρίων, που εκμεταλλεύτηκε πλήρως την φρενίτιδα που επικρατεί με την τεχνητή νοημοσύνη, όμως ο ταλαντούχος επικεφαλής της πανίσχυρης κατασκευάστριας τσιπ, είχε ξεκινήσει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, όντας ο καλύτερος… λαντζιέρης στα Denny’s!

«Σχεδίασα τη δουλειά μου. Ήμουν οργανωμένος. Προσαρμόσθηκα», ανέφερε ο 61χρονος ισχυρός άνδρας κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης στο Stanford Graduate School of Business. «Έπλενα με μεγάλο πάθος τα υπολείμματα των πιάτων» έσπευσε να συμπληρώσει, αφηγούμενος τα πρώτα επιχειρηματικά του βήματα.Πλέον, περνά το χρόνο του μέσα σε ένα περιβάλλον ακραίου ανταγωνισμού ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia και η περιουσία του φλερτάρει με τα 82 δισ. δολάρια. Πάντως, αποδίδει την ξέφρενη ​​επιτυχία του στην εργασιακή ηθική που ανέπτυξε και ακολούθησε όσο εργαζόταν στα Denny’s ως πλύντης στην κουζίνα.

«Ποτέ δεν έφυγα από τον πάγκο με άδεια χέρια. Δεν επέστρεφα επίσης ποτέ με άδεια χέρια. Ήμουν πολύ αποτελεσματικός. Τέλος πάντων, τελικά έγινα CEO και εξακολουθώ να εργάζομαι μανιωδώς ώστε να είμαι εξίσου καλός σε αυτό που κάνω, ανταποκρινόμενος με την ίδια αποτελεσματικότητα στα νέα μου καθήκοντα» υπογράμμισε.

Ο Χουάνγκ γεννήθηκε στην Ταϊβάν το 1963, μετακόμισε στην Ταϊλάνδη σε ηλικία 5 ετών και μετέβη στην Ουάσιγκτον όταν ήταν 9 χρονών. Πήγε σχολείο στο Πόρτλαντ, ώσπου άρχισε να εργάζεται για την Denny’s στα 15 του. Στη συνέχεια, ο Χουάνγκ σπούδασε σαν ηλεκτρολόγος μηχανικός και πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον ενώ έκανε το μεταπτυχιακό στο ίδιο αντικείμενο στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 1992.

Το 1993, μαζί με τους φίλους του, Κρις Μαλακόφσκι και Κερτις Πρίεμ (αμφότεροι εργάζονταν στη Sun Microsystems), συζητούσαν για «τη δημιουργία ενός τσιπ που θα επέτρεπε ρεαλιστικά 3D γραφικά σε υπολογιστές». «Επέμεναν ότι έπρεπε να καταλάβω πώς να φτιάξω μια εταιρεία» τονίζει ο Χουάνγκ και που τότε δούλευε ως μηχανικός στην LSI Logic, μια εταιρεία στην Καλιφόρνια, που πουλούσε ημιαγωγούς και λογισμικό. Η Avago Technologies απέκτησε την LSI Logicγια 6,6 δισ. δολάρια το 2014.

«Η επανάσταση των υπολογιστών μόλις ξεκινούσε. Σκεφτήκαμε, να χτίσουμε μια εταιρεία που θα λύνει προβλήματα που δεν μπορεί ένας κανονικός υπολογιστής. Αυτή έγινε η αποστολή της εταιρείας μας» αναφέρει, προσθέτοντας πως από νωρίς συνειδητοποίησαν πως όλο το παιχνίδι ήταν ένας τομέας: η ΑΙ.

«Η τεχνολογία της Nvidia επέτρεψε έναν εντελώς νέο τρόπο ανάπτυξης λογισμικού όπου ο υπολογιστής έγραφε το ίδιο το λογισμικό – είναι η πρώιμη μορφή της τεχνητής νοημοσύνης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Αυτό ήταν το ταξίδι» επισημαίνει, συμπληρώνοντας πως ανεξαρτήτως της επιτυχίας της επιχείρησής του, ποτέ δεν ξεχνά το ταπεινό ξεκίνημά του.

Προσπαθεί να διατηρήσει μια πολύ επίπεδη δομή στην εταιρεία του και δίνει ένα χέρι βοήθειας όπου μπορεί. «Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή για εμένα. Κανένας εργαζόμενος δεν είμαι “υπό” μου. Έπλενα πιάτα και καθάριζα τουαλέτες. Καθάρισα πολλές τουαλέτες. Έχω καθαρίσει περισσότερες τουαλέτες από όσες όλοι εσείς μαζί. Και μερικά από αυτά τα διδάγματα δεν μπορείς να τα αποκτήσεις αν δεν ξεκινήσεις από χαμηλά» καταλήγει.

H Nvidia μέσα στο 2023 έχει υπερτριπλασιάσει την αξία της και κατέκτησε ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο: κατέστη η 3η πολυτιμότερη εταιρεία στον πλανήτη. Ειδικότερα, με άνοδο 70% το 2024 η κατασκευάστρια τσιπ πρόσθεσε 883 δισ. δολάρια στην χρηματιστηριακή της αξία, με αποτέλεσμα η κεφαλοποίησή της πλέον να φτάνει τα 2,2 τρισ. δολάρια, εκθρονίζοντας την Saudi Aramco. Η εταιρεία έχει καταφέρει να φθάσει από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια αγοραίας αξίας σε μόλις εννέα μήνες περίπου – ο ταχύτερος χρόνος μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών και σε λιγότερο από το μισό που χρειάστηκαν για να αγγίξουν την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση οι τεχνολογικοί γίγαντες Apple και Microsoft.

Σημειώνεται πως τα έσοδα της εταιρείας στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου ανήλθαν στα 22,1 δισ. δολάρια, από 6,05 δισ. δολάρια ένα χρόνο πριν, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 5,16 δολάρια έναντι πρόβλεψης για 4,64 δολάρια. Μάλιστα, η Nvidia διατηρεί το guidance για τον τρέχον τρίμηνο σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, αναμένοντας έσοδα 24,0 δισ. δολαρίων, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μία εκτίμηση για έσοδα 22,2 δισ. δολαρίων στο α’ τρίμηνο του 2024, γεγονός που οδήγησε τις JPMorgan και Bank of America να αυξήσουν την τιμή στόχο της μετοχής. Η JPMorgan αύξησε τον στόχο από 650 δολάρια σε 850 δολάρια ενώ η BofA αύξησε τον στόχο στα 925 δολάρια από 800 προηγουμένως.

Διαβάστε ακόμη: