H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή με αναφορά στην πανδημία, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Αρχικά, η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι «τρεις μήνες πριν μας λέγατε ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο, οι εμβολιασμοί προχωρούν, η χώρα ανοίγει με ασφάλεια για τον τουρισμό». 

Ωστόσο, όπως είπε, «έχετε αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί. Η πανδημία είναι εδώ και χθες είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων» και συμπλήρωσε: «Οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν. Την περίοδο του καλοκαιριού δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Δεν έχετε στηρίξει το ΕΣΥ για να αντέξει το επόμενο διάστημα. Δεν καταφέρετε να πείσετε τους πολίτες να εμβολιαστούν».

Αναφερόμενη στη ζήτημα της διαχείρισης των πύρινων μετώπων, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι «η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής» και «αποδείχτηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους. Το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε» ενώ απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό συμπλήρωσε: «Οι πυρκαγιές δεν σβήνονται με επικοινωνιακά σόου. Η συγγνώμη σας ήταν προσχηματική. Οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν, με απομάκρυνση από τις θέσεις τους των υπευθύνων υπουργών».

«Μας είπατε εδώ ότι πετύχατε τους στόχους σας με τα δάση να καπνίζουν ακόμη. Από τότε που ανακαλύφθηκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο» συνέχισε η Φώφη Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Το 2007 έφταιγε ο στρατηγός άνεμος, το 2021, με άπνοια, θυμηθήκατε την κλιματική κρίση, αλλά δεν μπορείτε να εξηγήσετε γιατί η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε καμένες εκτάσεις από πυρκαγιές».

Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για τη Βόρεια Εύβοια. Επεσήμανε την παντελή έλλειψη συντονισμού και μίλησε για πίνγκ-πόνγκ για την ανάληψη των ευθυνών. « Η κλιματική κρίση , κ. Πρωθυπουργέ, δεν είναι άλλοθι για την ανεπάρκειά σας. Απέτυχε το συγκεντρωτικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας που ποτέ δεν λειτούργησε αποκεντρωμένα. Όλα τα συγκεντρώσατε στον αρμόδιο υφυπουργό», τόνισε η κυρία Γεννηματά.

Για την επόμενη μέρα σχετικά με την ανασύνταξη των καμένων περιοχών καθώς και της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης τους, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε συνεννόηση με διάλογο των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή κι όχι απ’ ευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες.