Σήμερα Τετάρτη 25 Αυγούστου πραγματοποιείται η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης.

Πιο συγκεκριμένα, με τη διαδικασία του άρθρου 142Α «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής», θα γίνει η συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με την ειδική ημερήσια διάταξη που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής, η συζήτηση θα αρχίσει στις 10.30 π.μ. την Τετάρτη και θα γίνει κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θα εξελιχθεί σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής και θα έχει αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης.

Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση

Από τις αρχές Αυγούστου που ξέσπασαν οι πρώτες καταστροφικές φωτιές σε Αττική και Εύβοια, τα κόμματα επιδίδονται σε «πόλεμο» ανακοινώσεων σχολιάζοντας το τι έχει γίνει και το τι θα έπρεπε να έχει γίνει.

Σε πρόσφατη δήλωση του, για παράδειγμα, ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και αν. τομεάρχης εσωτερικών, υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, αναφέρθηκε στην Εύβοια όσο αφορά το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και τις αναφορές του Περιφερειάρχη για την πυροσβεστική.

«Να δοθούν άμεσα απαντήσεις, ποιος, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, έδωσε εντολή μη κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια που έκαψε 500.000 στρέμματα, εκατοντάδες σπίτια και κατέστρεψε τη ζωή χιλιάδων Ευβοιωτών».

Δήλωση έκανε και η Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κατά την επίσκεψή της στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

«Άλλη μια δύσκολη ημέρα για την Εύβοια. Εδώ στη βόρεια πλευρά η καταστροφή είναι πρωτοφανής. Κάηκαν πάνω από 520.000 στρέμματα δάσους, σπίτια, καλλιέργειες. Καταστράφηκε η παραγωγική βάση της περιοχής».

«Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και η προσχηματική συγνώμη του κ. Μητσοτάκη δεν πείθουν. Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες και επιμένουμε ότι πρέπει να αναληφθούν. Το κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε και εδώ στην Εύβοια», προσέθεσε η κ. Γεννηματά.

Επίσης, και το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του σημείωσε πως «ήρθε η σειρά των κατοίκων στα Βίλια Αττικής να πάρουν μια πικρή γεύση από την αριστεία του επιτελικού κράτους της Μητσοτάκης Α.Ε. καθώς για μια ακόμα μέρα κατακαίγεται τεράστια δασική έκταση στην περιοχή».