Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), Σεργκέι Στάνισεφ, με την οποία τον ενημερώνει για το αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Αγαπητέ Σεργκέι, 

Ελπίζω αυτό το email να σε βρίσκει καλά. Επικοινωνώ μαζί σου για να σε ενημερώσω ότι η συντηρητική Κυβέρνηση της Ελλάδας, προωθεί για ψήφιση στη Βουλή ένα Σχέδιο Νόμου, που ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα και παρεμποδίζει την άσκηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

Το νομοσχέδιο αφαιρεί την συλλογική διαπραγμάτευση για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. 

Ο εργοδότης θα μετατρέπει το 8ωρο του εργαζόμενου σε 10ωρο, χωρίς να πληρώνει υπερωρίες, με την υπόσχεση μελλοντικών ρεπό. 

Διευκολύνονται ακόμη και οι παράνομες απολύσεις, μια και ο εργοδότης δεν θα υποχρεούται να επαναπροσλάβει εργαζόμενο, ακόμη και αν αυτός δικαιωθεί από το δικαστήριο. 

Τίθενται αρνητικοί περιορισμοί για την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας και καταργούνται οι προβλέψεις για την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών από απολύσεις. 

Με το Νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο καταργείται το 8ωρο, και υπονομεύεται η συλλογική διαπραγμάτευση, αλλά οδηγούμαστε σε μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων και σε προβλήματα στην οικογενειακή τους ζωή. Ενώ στερείται η δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας για την κάλυψη νέων αναγκών των επιχειρήσεων. 

Οι ρυθμίσεις αυτές που συναντούν την έντονη αντίδραση των εργαζόμενων, των συνδικάτων, των επιστημονικών συλλόγων και πολλών ακαδημαϊκών. 

Αγαπητέ Σεργκέι, 

Ήδη τα Εθνικά Συνδικάτα προκήρυξαν στις 10 Ιουνίου, Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία, κλιμακώνοντας την διαμαρτυρία τους. 

Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τον αγώνα των εργαζόμενων και διεξάγει ήδη εκστρατεία ενημέρωσης τους για τις συνέπειες αυτών των παρεμβάσεων. 

Φυσικά θα αντιταχθεί στο Νομοσχέδιο και θα το καταψηφίσει στη Βουλή. 

Για μας η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, η ενίσχυση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς και τις πράξεις της συντηρητικής Κυβέρνησης της ΝΔ. 

Θα ήθελα να μοιραστείς αυτές τις πληροφορίες με τα κόμματα-μέλη και την Γραμματεία του PES.Θα χαρούμε πολύ να λάβουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης από εσένα.

Αναμένοντας τις ενέργειες σου γι’ αυτό το επείγον ζήτημα και παραμένοντας στη διάθεση σου για τυχόν συμπληρωματικές διευκρινίσεις. 

Με αδελφικούς χαιρετισμούς,

Φώφη Γεννηματά»