Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, προτείνει, με ανάρτηση της, την δίκαιη κατανομή των Αφγανών προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα ζητά την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα.
Η ανάρτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ
«Εικόνες απελπισίας στο Αφγανιστάν. Μια ακόμη αποτυχία του δυτικού κόσμου. Είναι όμως χρέος όλης της διεθνούς κοινότητας να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να προστατευθούν τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα αυτή. Η απειλή της επιστροφής τους σε ένα σκοτεινό μεσαίωνα είναι υπαρκτή. Ιδιαίτερα για αυτές που τα τελευταία χρόνια έκαναν μεγάλα βήματα για την χειραφέτησή τους.
Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει, επίσης, να πιέσει την Ε.Ε. για την διαχείριση του κύματος των πολιτικών προσφύγων, που θα υπάρξει. Να κατανεμηθεί δίκαια σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκήs Ένωσηs. Η Ευρώπη έχει ηθικό χρέος απέναντί τους».
Μαλάλα Γιουσαφζάι: Η διεθνής κοινότητα να «αναλάβει δράση» στο Αφγανιστάν
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, στην οποία είχε απονεμηθεί το 2014 το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι την «ανησυχεί βαθιά» η κατάσταση στο Αφγανιστάν και οι συνέπειες που θα έχει για την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών, καλώντας τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να αναλάβουν «δράση» επειγόντως.
Η κυρία Γιουσαφζάι έκρινε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «έχει πολλά να κάνει» και θα όφειλε να προχωρήσει «σε τολμηρά βήματα» για να προστατεύσει τον αφγανικό λαό. Πρόσθεσε πως προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους ηγέτες διαφόρων χωρών τις τελευταίες ημέρες.
«Εκτυλίσσεται επείγουσα ανθρωπιστική κρίση αυτή τη στιγμή και πρέπει να προσφέρουμε τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», πρόσθεσε η 23χρονη μιλώντας στην εκπομπή Newsnight του BBC.
We watch in complete shock as Taliban takes control of Afghanistan. I am deeply worried about women, minorities and human rights advocates. Global, regional and local powers must call for an immediate ceasefire, provide urgent humanitarian aid and protect refugees and civilians.
— Malala (@Malala) August 15, 2021
Τη Μαλάλα Γιουσαφζάι είχε πυροβολήσει στο κεφάλι πακιστανός Ταλιμπάν το 2012, εξαιτίας της εκστρατείας της υπέρ της μόρφωσης των κοριτσιών. Είχε γίνει γνωστή χάρη στο ιστολόγιο το οποίο έγραφε με ψευδώνυμο στον ιστότοπο του BBC, στα 11 της χρόνια, για τη ζωή στα εδάφη υπό την κατοχή των πακιστανών Ταλιμπάν.
«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με μερικούς ακτιβιστές και ακτιβίστριες στο Αφγανιστάν, και μου είπαν ότι ανησυχούν για το πώς θα είναι η ζωή τους», είπε η νεαρή, αναφερόμενη στην ανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.
Σημείωσε πως έστειλε γράμμα στον πακιστανό πρωθυπουργό Ιμράν Χαν, καλώντας τον να υποδεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες και να εξασφαλίσει ότι τα παιδιά «θα έχουν πρόσβαση στη μόρφωση, θα είναι ασφαλή και προστατευμένα, ότι δεν θα πάει χαμένο το μέλλον τους».
Thank you for your leadership, Prime Minister, and for allowing me to share concerns I am hearing from women in Afghanistan. I urge the Security Council to pass a resolution to protect Afghan women, girls and minorities. https://t.co/tWAUoWk25z
— Malala (@Malala) August 16, 2021
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι μεταφέρθηκε για νοσηλεία και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία μετά την απόπειρα δολοφονίας της. Πέρυσι πήρε πτυχίο από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου σπούδασε φιλοσοφία, πολιτικές επιστήμες και οικονομικά.