Ράλι κοντά στο 5% πραγματοποιεί η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία φλερτάρει εκ νέου με το ορόσημο των 10 ευρώ, χάρη στα πακέτα μετοχών που «πέρασαν» στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.

Πιο συγκεκριμένα, από το πρωί έχουν εκτελεστεί προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,7 εκατ. ευρώ στη θυγατρική εταιρεία, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 0,2% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Ένα μικρότερο πακέτο αξίας σχεδόν 500.000 ευρώ «πέρασε» και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων είναι η μετοχή της μητρικής να εκτοξεύεται στο +4,5% και να βρίσκεται στα 9,93 ευρώ, πολύ κοντά στο φράγμα των 10 ευρώ, το οποίο ισούται με το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται κατά 1,1% και διαπραγματεύεται μία ανάσα από τα 18 ευρώ, δηλαδή κοντά στο ιστορικό υψηλό (10,4 ευρώ στις 19 Απριλίου).

Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στη σκιά των διαπραγματεύσεων για την πώληση μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή στη Macquarie από την Αυστραλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξετάζει την πώληση ενός μέρους ή ακόμη και του συνόλου της συμμετοχή της.

Ας σημειωθεί ότι η Τέρνα Ενεργειακή ελέγχεται κατά 37,3% από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατά 11% από τον Γιώργο Περιστέρη (βασικό μέτοχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και κατά 6% από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Από την πλευρά της, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχεται κατά 29,7% από τον κ. Περιστέρη, κατά 7,6% από το family fund της Μαριάννας Λάτση και κατά 5% από το Helikon Investment.

Από τις αρχές του 2022, η μετοχή της πρώτης «τρέχει» ένα ράλι της τάξης του 31%, ενώ η μετοχή της δεύτερης είναι σχεδόν αμετάβλητη, παρουσιάζοντας ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,1%.