Την οριστική απαλλαγή της Πελοποννήσου από την διαχείριση των αστικών αποβλήτων σηματοδοτεί η εμπορική λειτουργία της τρίτης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή Καλλιρρόης της Μεσσηνίας που εγκαινίασε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου και η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, παρουσία του κ. Γιώργου Περιστέρη.

Με τη νέα μονάδα και την τρίτη κατά σειρά που λειτουργεί η εταιρεία με την μέθοδο ΣΔΙΤ στην περιφέρεια Πελοποννήσου, η περιοχή απαλλάσσεται από 60.000 επιπλέον τόνους αστικών απορριμμάτων που μέχρι πρότινος κατέληγαν για υγειονομική ταφή, συντελώντας στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος αλλά και στην επιβολή δυσθεώρητων προστίμων από την Κομισιόν εξαιτίας των παράνομων χωματερών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 21 από τις 65 περιπτώσεις προστίμων που κατέβαλε για παράνομες χωματερές η χώρα μας, το προηγούμενο διάστημα αφορούσαν την περιφέρεια Πελοποννήσου, οι οποίες κλείνουν μετά την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων που προσφέρει η ΣΔΙΤ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υλοποιώντας συνολική επένδυση ύψους 167 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑκ. Γιώργος Περιστέρης, τόνισε χθες ότι με την πλήρη λειτουργία της μονάδας ολοκληρώνεται ένα έργο εθνικής σημασίας, που τοποθετεί την Πελοπόννησο στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων. Αναφέρθηκε μάλιστα στις αντιδράσεις που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και στις απόψεις ότι η ΣΔΙΤ ήταν υπερδιαστασιολογημένη αλλά και μια φαραωνική κατασκευή διότι, όπως υποστήριζαν,  τα στερεά απόβλητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 80.000 τόνους ανά έτος. «Προφανώς τα σκουπίδια είναι ακόμη περισσότερα από αυτά για τα οποία είχε διαστασιολογηθεί η μονάδα  – πλησιάζουν τους 240.000 με 250.000 τόνους τον χρόνο», επεσήμανε ο κ. Περιστέρης.

Οι τρεις μονάδες

Η επένδυση αυτή περιλαμβάνει τρεις συνολικά μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνων και για τα τρία βασικά ρεύματα αποβλήτων (ανακυκλώσιμα, σύμμεικτα και βιοαπόβλητα), από τις οποίες η μεγαλύτερη βρίσκεται στην Αρκαδία και υπόλοιπες στη Λακωνία και την Μεσσηνία. Η Πελοπόννησος εν αντιθέσει  με την περιφέρεια Αττικής έχει πετύχει σημαντική πρόοδο στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης παρά το γεγονός ότι η τελευταία παράγει ετησίως 2 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων, με μοναδική διέξοδο την Φυλή γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη εναλλακτικών λύσεων.

Το κενό που συνεχίζει να υπάρχει για το λεκανοπέδιο Αττικής, θα επιχειρήσει να καλύψει η κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα, εξετάζοντας σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφερθεί στην κεντρική διοίκηση η διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί από το μέγαρο Μαξίμου ωστόσο η επιλογή αυτή φαντάζει μάλλον μονόδρομος από την στιγμή που η κυβέρνηση σκοπεύει να αφαιρέσει την αρμοδιότητα αυτή από την περιφέρεια Αττικής και τον ενιαίο σύνδεσμο διαχείρισης απορριμμάτων (ΕΔΣΝΑ) που είχε μέχρι σήμερα την ευθύνη των αποβλήτων για την περιοχή της Αττικής.

Οι πιέσεις

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ισχυρές εταιρείες του κλάδου επιδιώκουν η υλοποίηση του σχεδιασμού για την Αττική να συνδυαστεί με το μοντέλο της ενεργειακής αξιοποίησης που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ήδη, προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αναπτυχθεί από καιρό στρατηγικές συμμαχίες όπως είναι για παράδειγμα η συνεργασία που έχει συναφθεί μεταξύ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του ομίλου TΙΤΑΝ προκειμένου να είναι εξασφαλισμένες σημαντικές ποσότητες δευτερογενούς καυσίμου για τις μονάδες της τσιμεντοβιομηχανίας.

Το πάντρεμα των δύο εταιριών έχει επισημοποιηθεί και στο διαγωνισμό για την μονάδα ΣΔΙΤ της δυτικής Θεσσαλονίκης συνολικής δυναμικότητας 300.000 τόνων. Ενώ η εταιρεία έχει αναλάβει και το αντίστοιχο έργο του Ανατολικού τομέα της πόλης που κατασκευάζεται ως δημόσιο και θα επεξεργάζεται 150.000 τόνους ανά έτος.

Έξι μονάδες

Στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης ο εθνικός σχεδιασμός προβλέπει έξι συνολικά μονάδες για όλη την ελληνική επικράτεια, με τη ΔΕΗ να κόβει πρώτη το νήμα του νέου σχεδιασμού, ανακοινώνοντας πρόσφατα την ανάπτυξη μονάδας στη Κοζάνη. Υπενθυμίζεται ότι  στο παρελθόν υπήρξαν σενάρια για ανάλογο σχεδιασμό και στην Αττική με  την μονάδα της στο Λαύριο. Υποψήφια για αντίστοιχο εργοστάσιο στην περιοχή της Βοιωτίας εμφανίζεται να είναι και η Metlen ενώ θεωρείτε δεδομένο ότι από το σχεδιασμό αυτό δεν θα απουσιάζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Οι ΣΔΙΤ στην υπόλοιπη χώρα

Πέρα από το βηματισμό για τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης, προχωρούν και τα υπόλοιπα έργα απορριμμάτων ανά την χώρα. Για παράδειγμα άμεσα αναμένεται να δημοπρατηθεί η μονάδα ΣΔΙΤ της Κω ενώ επίκεινται απόφαση των αντίστοιχων ΦΟΔΣΑ για τρεις επιπλέον μονάδες σε Βόρειο Αιγαίο, Νότιο και Στερεά Ελλάδα. Για τα έργα αυτά επίκεινται η συνεδρίαση της Διυπουργικής για την υπαγωγή τους στο καθεστώς των συμβάσεων ΣΔΙΤ. Παράλληλα προχωρούν τα σχέδια για τις μονάδες σε Αγρίνιο, Λάρισα, Κέρκυρα, Καβάλα που είναι στο στάδιο της υπογραφής ενώ μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν υπογραφεί και οι δύο συμβάσεις της Θεσσαλονίκης.  

Η αλλαγή εικόνας

«Το συνολικό, ολοκληρωμένο πλέον έργο, δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στη διαχείριση των αποβλήτων στην Πελοπόννησο, σε σχέση με το 2019, όταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε σε λειτουργία μόλις έναν νόμιμο ΧΥΤΑ και πολλές παράνομες χωματερές, για τις οποίες η χώρα μας πλήρωνε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός, σήμερα στη χώρα λειτουργούν 13 μονάδες -οι τρεις στην Πελοπόννησο-, ενώ κατασκευάζονται ακόμα 24». Όπως μάλιστα επεσήμανε η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου εξυπηρετεί το σύνολο του πληθυσμού και των επισκεπτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Εστιάζοντας στα επιπλέον οφέλη που θα επιφέρει η λειτουργία της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Μεσσηνία, ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι έχουν δημιουργηθεί 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και προβλέπονται 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας της, δηλαδή για τα επόμενα 25 χρόνια, χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτές η τόνωση της έμμεσης απασχόλησης από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, κ.λπ.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός, η μονάδα της Μεσσηνίας διαχειρίζεται 60.000 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων από τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, και παράγει “πράσινη” ενέργεια, η οποία διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας. Υπολογίζεται ότι παράγονται 5.400 MWh/έτος ενέργειας, η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες 1.500 οικογενειών.

Διαβάστε ακόμη: