Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία υπέγραψαν την Πέμπτη μια συμφωνία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μετά το Brexit, η οποία σχεδιάστηκε για να φέρει πιο κοντά δύο από τα μεγαλύτερα τραπεζικά κέντρα της Ευρώπης.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε στο CNBC ότι η «πρώτη στο είδος της» συμφωνία ήταν μια νίκη για τη Βρετανία μετά το Brexit που «δεν θα ήταν δυνατό να υπογραφεί» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης, που ονομάστηκε Συμφωνία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βέρνης, θα παρέχει ένα «σχεδιασμό» για μελλοντικές συμφωνίες με άλλες χώρες.

«Πρόκειται για ένα νέο είδος εμπορικής συμφωνίας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως πρότυπο για μελλοντικές συμφωνίες που έχουμε και με άλλες αγορές», είπε ο Χαντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ανακοίνωσε τη συμφωνία.

Η συμφωνία, η οποία έρχεται μετά απο περισσότερα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, στοχεύει στον εξορθολογισμό των επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ χρηματοπιστωτικών εταιρειών και πλούσιων ατόμων στις δύο αγορές και στη βελτίωση της διασυνοριακής πρόσβασης σε μια σειρά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που πωλούνται από τράπεζες, ασφαλιστές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Πιο συγκεκριμένα, θα επιτρέψει σε ελβετικές εταιρείες να εξυπηρετούν πλούσιους ιδιώτες εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, είτε τοπικά είτε διασυνοριακά, επαναλαμβάνοντας τα προνόμια που διατίθενται επί του παρόντος σε βρετανικές εταιρείες στην Ελβετία.

Οι σύμβουλοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να «εξυπηρετούν προσωρινά» πλούσιους πελάτες τοπικά στην Ελβετία χωρίς να έχουν εγγραφεί στη χώρα.

Οι όροι περιλαμβάνουν επίσης νέες ρυθμίσεις ισοδυναμίας για την παροχή ορισμένων διασυνοριακών δραστηριοτήτων από παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και ασφαλιστές τόσο στην Ελβετία όσο και στο Η.Β.

Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών πριν τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος. Ωστόσο, ορισμένοι σχολιαστές ήταν αισιόδοξοι ότι θα σήμαινε μια βελτίωση στο πλαίσιο ισοδυναμίας που είχε η Βρετανία με την Ελβετία ενώ ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ακόμη: