Σοκ στη Γαλλία μετά από καταγγελίες για δεκάδες επιθέσεις με σύριγγες κατά τη διάρκεια φεστιβάλ μουσικής που γίνεται στη χώρα κάθε χρόνο.

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε 12 υπόπτους μετά από καταγγελίες 145 ανθρώπων ότι τρυπήθηκαν με σύριγγες κατά τη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ δρόμου για τη μουσική «Fête de la Musique» που πραγματοποιήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο.

Εκατομμύρια πολίτες βγήκαν στους δρόμους το βράδυ του Σαββάτου σε ολόκληρη τη Γαλλία, με τις αρχές να αναφέρουν «άνευ προηγουμένου πλήθη» στο Παρίσι.

Μια φεμινίστρια influencer Abrège Soeur είχε προειδοποιήσει μέσω διαδικτύου πριν από το φεστιβάλ ότι κυκλοφορούσαν αναρτήσεις στα social media που καλούσαν σε επιθέσεις κατά γυναικών με σύριγγες. Δεν ήταν σαφές πού έγιναν αυτές οι αναρτήσεις ή από ποιους.

 

 


Καταγγελίες για επιθέσεις με σύριγγες

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 145 άτομα σε όλη τη χώρα ανέφεραν ότι τρυπήθηκαν με βελόνα κατά τη διάρκεια υπαίθριων μουσικών εκδηλώσεων. Στο Παρίσι, η αστυνομία κατέγραψε 13 τέτοιες περιπτώσεις.

Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για επιθέσεις με σκοπό τη χορήγηση ναρκωτικών τύπου «date-rape» όπως το Rohypnol ή το GHB, που χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν σύγχυση ή απώλεια συνείδησης στα θύματα, καθιστώντας τα ευάλωτα σε σεξουαλική επίθεση.

«Ορισμένα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τοξικολογικές εξετάσεις», δήλωσε το υπουργείο.

Στο Παρίσι, οι αρχές ξεκίνησαν έρευνες μετά από τρεις περιστασιακές αναφορές, που περιλάμβαναν ένα κορίτσι 15 ετών και έναν νεαρό 18 ετών, οι οποίοι δήλωσαν ότι τρυπήθηκαν με βελόνα σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Και οι τρεις ανέφεραν πως ένιωσαν αδιαθεσία.

Συνολικά, 12 ύποπτοι συνελήφθησαν σε όλη τη Γαλλία. Μεταξύ αυτών, τέσσερα άτομα στην πόλη Ανγκουλέμ στη νοτιοδυτική Γαλλία, φέρεται να στόχευσαν περίπου 50 θύματα, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Δημόσιοι ραδιοσταθμοί μετέδωσαν ότι πολλές νέες γυναίκες ανέφεραν επιθέσεις με σύριγγες στην Εβρέ και τη Ρουέν στη Νορμανδία. Μια γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πόνο στο αριστερό χέρι, σημείο όπου πιστεύει ότι την τρύπησαν. Στην πόλη Τουρ, 13 γυναίκες ανέφεραν στις υπηρεσίες διάσωσης πως δέχτηκαν παρόμοιες επιθέσεις.

Η ανησυχία για τις επιθέσεις με σύριγγες αναζωπυρώνεται ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου φεστιβάλ στο Παρίσι.

Το 2022 είχαν καταγραφεί εκατοντάδες παρόμοιες καταγγελίες σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, φεστιβάλ μουσικής και ακόμη και σε θέατρα. Τότε, η κυβέρνηση είχε καλέσει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να πηγαίνουν αμέσως στην αστυνομία και σε τοξικολογικές εξετάσεις εάν υποπτεύονται ότι ναρκώθηκαν με σύριγγα.

 

 

Συλλήψεις στη Γαλλία

Σύμφωνα με την Agence France-Presse, αστυνομικό σημείωμα από το 2022 ανέφερε ότι τα σημάδια από σύριγγες εντοπίζονταν κυρίως σε χέρια, γλουτούς ή πλάτη, χωρίς τα θύματα να έχουν δει τον δράστη.

Κατά τη διάρκεια του φετινού φεστιβάλ μουσικής συνελήφθησαν πάνω από 370 άτομα για διάφορες κατηγορίες, εκ των οποίων σχεδόν 90 στο Παρίσι.

Δεκατέσσερις συμμετέχοντες τραυματίστηκαν σοβαρά, συμπεριλαμβανομένου ενός 17χρονου που νοσηλεύεται με τραύματα από μαχαίρι στην κάτω κοιλιακή χώρα. Τραυματίστηκαν επίσης 13 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Ενα φεστιβάλ… χάους

Πάνω από 370 άτομα φέρονται να συνελήφθησαν ως ύποπτα για άλλα αδικήματα, σχεδόν 90 εκ των οποίων στο Παρίσι. 14 άτομα τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός 17χρονου που είχε τραύματα από μαχαίρι στην κοιλιά, ενώ άλλα 13 αστυνομικοί τραυματίστηκαν επίσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμη: