Υπερπλήρεις είναι οι γαλλικές φυλακές, στις οποίες βρίσκονταν 72.836 άτομα την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Γαλλίας. Το 3.6% των κρατουμένων είναι γυναίκες και το 0.8%, ανήλικοι.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των κρατούμενων στις γαλλικές φυλακές αυξήθηκε κατά 4% το τρέχον έτος, δηλαδή κατά 2.844 άτομα, ενώ, οι γαλλικές φυλακές μπορούν να φιλοξενήσουν 60.698 άτομα το μέγιστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου. Πάνω από το 1/4 των κρατουμένων (26.4%) είναι υπόδικοι.

Γαλλία: Οι πολίτες καλούνται να παραδώσουν τα όπλα που κατέχουν χωρίς άδεια

Από την 1η Δεκεμβρίου, Γάλλοι κάτοχοι όπλων τα παραδίδουν σε ειδικά σημεία παραλαβής της αστυνομίας ανά τη χώρα, στο πλαίσιο εκστρατείας προκειμένου να συλλεχθούν πυροβόλα όπλα, για τα οποία δεν υπάρχει νόμιμη άδεια. Συχνά, πρόκειται για οικογενειακά κειμήλια (πιθανώς ξεχασμένα), τα οποία βρίσκονται κρυμμένα σε σοφίτες ή μέσα σε ντουλάπια.

Η οπλοκατοχή στη Γαλλία είναι πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι σε άλλα κράτη (π.χ. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) και τα εγκλήματα με πυροβόλα όπλα είναι σχετικά σπάνια, όμως, η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τον αριθμό των παράνομων όπλων, που ανέρχονται σε περίπου έξι εκατομμύρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών.

«Ανήκε στον πατέρα μου και δεν ήξερα τι να τα κάνω. Δε μού αρέσουν τα όπλα και αφού υπάρχει τρόπος να απαλλαγώ από αυτά, έρχεται η στιγμή που πρέπει να ξεφορτώνεσαι τέτοια ενθύμια», ανέφερε ο Λιονέλ από αστυνομικό τμήμα της Νίκαιας, στη νότια Γαλλία, όπου παρέδωσε τα όπλα του, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Τουφέκιαπερίστροφαπυρομαχικά, ακόμη και μαχαίρια και χειροβομβίδες, έχουν ήδη παραδοθεί σε 300 σημεία παραλαβής ανά τη Γαλλία, από την έναρξη της εκστρατείας του Υπουργείου Εσωτερικών, την 25η Νοεμβρίου.

Όσοι παραδίδουν τα όπλα δεν αντιμετωπίζουν κυρώσεις, ενώ, μπορούν είτε να τα καταχωρίσουν, είτε να τα αφήσουν στην αστυνομία. Μέχρι την 31η Νοεμβρίου, 65.000 όπλα είχαν παραδοθεί μαζί με 1.6 εκατομμύριο σφαίρες και άλλα βλήματα. Η εκστρατεία έληξε τη 2α Δεκεμβρίου και έπειτα, όσα συλλέχθηκαν, είτε δόθηκαν σε μουσεία, είτε καταστράφηκαν.

Διαβάστε ακόμη: