Οι Γάλλοι θα πρέπει να εργάζονται δύο χρόνια παραπάνω για να βγουν στη σύνταξη, σύμφωνα με σημερινή (10/01) ανακοίνωση της Πρωθυπουργού, Ελιζαμπέτ Μπορν, παρουσιάζοντας τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα δοκιμάσει την ικανότητα του Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να επιφέρει αλλαγές. Η γαλλική κυβέρνηση θα προωθήσει νομοσχέδιο, με το οποίο θα αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια, από 62 που είναι σήμερα, έως το 2030.

Το ανώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης παραμένει στα 67 έτη, όμως, για πλήρη σύνταξη χρειάζονται 43 χρόνια συνεισφορών. Οι χαμηλόμισθοι, οι ανεξάρτητοι, οι έμποροι που συνεισφέρουν όλη τη ζωή τους αλλά με έσοδα τον βασικό μισθό, θα λάβουν πλήρη σύνταξη το 85% του γαλλικού βασικού μισθού, δηλαδή 1.200€ καθαρά. Τα ειδικά καθεστώτα παύουν για αυτούς που θα προσληφθούν στο μέλλον. Όλοι θα υπάγονται στο γενικό καθεστώς συνταξιοδότησης. Η εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης θα είναι 17.7 δισ. ευρώ, μέχρι το 2030.

Η κυβέρνηση επέλεξε να συμπεριλάβει το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό ως διορθωτικό σκέλος του νόμου του εφετινού προϋπολογισμού για να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49.3 (πράξη νομοθετικού περιεχομένου) για να αποφύγει τις δυσάρεστες εκπλήξεις, αν και οι Ρεπουμπλικανοί χαιρετίζουν τη μεταρρύθμιση, διότι εισακούσθηκαν οι ενστάσεις τους. Μελανσόν και Λεπέν το καταδικάζουν, ενώ, αναμένεται η αντίδραση των συνδικάτων.

Τέσσερις στους πέντε Γάλλους αντιτίθενται σε αυτή την αλλαγή, εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης κόστους διαβίωσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa.

«Γνωρίζω καλά ότι η αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος εγείρει ερωτηματικά και φόβους στους Γάλλους. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία. Σήμερα, προτείνουμε ένα σχέδιο για την εξισορρόπηση του συνταξιοδοτικού, ένα δίκαιο σχέδιο», ανέφερε η κ. Μπορν.

Τούτη η αλλαγή ήταν βασικός άξονας της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του κ. Μακρόν όταν εξελέγη Πρόεδρος, το 2017. Ωστόσο, η πρώτη απόπειρα διεκόπη το 2020, καθώς η κυβέρνηση αγωνιζόταν να περιορίσει την πανδημία του κορωνοϊού. Η δεύτερη, δεν αναμένεται να είναι ευκολότερη. Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων συνδικάτων συνεδρίασαν νωρίτερα, προκειμένου να συζητήσουν πώς θα αντιδράσουν στο προτεινόμενο σχέδιο, ενδεχομένως οργανώνοντας διαδηλώσεις και απεργίες.

Ο Πρόεδρος και η Πρωθυπουργός θα πρέπει, επίσης, να περάσουν τη μεταρρύθμιση από το κοινοβούλιο, όπου δε διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία. Σήμερα, αυτό φαίνεται λιγότερο δύσκολο απ’ ό,τι ήταν πριν από μερικές εβδομάδες, αφού η κυβέρνηση έκανε ορισμένες παραχωρήσεις στους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς (LR). Όμως, έστω και έτσι, δεν είναι ενωμένοι σε αυτό το ζήτημα και κάθε ψήφος θα μετρήσει.

Θέτοντας μία από τις χαμηλότερες ηλικίες συνταξιοδότησης μεταξύ των βιομηχανικών κρατών, η Γαλλία δαπανά σε συντάξεις περισσότερα από σχεδόν όλες τις άλλες χώρες, περίπου το 14% της οικονομικής παραγωγής, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει όφελος 17.7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030, χάρη στη μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ. Η τοποθέτησή του ακολούθησε την πρόταση της Πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνεται σταδιακά, κατά τρεις μήνες κάθε χρόνο, μέχρι να φθάσει τα 64 έτη.

Διαβάστε ακόμη: