Ο ιδρυτής του LREΜ και εν νέου υποψήφιος για την Γαλλική Προεδρία, Εμανουέλ Μακρόν, θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 54% των ψήφων απέναντι στην Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του BVA για τα RTL και ORANGE που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Απριλίου.
Μάλιστα, η αποχή από την ψηφοφορία αναμένεται να φθάσει το 27%.
Σημειώνεται ότι σημαντικό προβάδισμα διατηρεί ο Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν ενόψει του δεύτερου γύρου, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Ipsos-Sopra Steria.
Συγκεκριμένα, όπως δείχνει η δημοσκόπης, ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό 55%.
Την ίδια ώρα, η συμμετοχή αναμένεται να ανέλθει στο 72%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σύνολο 1.692 ερωτηθέντων μεταξύ 12-14 Απριλίου, με περιθώρια σφάλματος από 0,7 έως 2,4%.
Στήριξη σε Μακρόν από Σαρκοζί και Ολάντ
Υπενθυμίζεται ότι δύο πρώην πρόεδροι της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο συντηρητικός Νικόλα Σαρκοζί και ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ εξέφρασαν δημόσια την υποστήριξη τους προς τον κ. Μακρόν ενόψει του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών.
Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί αναφέρθηκε σε μήνυμα του στα social media – μεταξύ άλλων – στην «σαφή ευρωπαϊκή δέσμευση» του απερχόμενου προέδρου.
«Θεωρώ ότι διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία καθώς αντιμετωπίζουμε μια βαθιά παγκόσμια κρίση, πιο σύνθετη από ποτέ», σημείωσε ο Νικολά Σαρκοζί στην ανάρτησή του στο Facebook ανακοινώνοντας την στήριξή του στον Εμανουέλ Μακρόν. Επικαλούμενος μάλιστα «την πίστη στις αξίες της δημοκρατικής δεξιάς», αναφέρθηκε επίσης στην «σαφή ευρωπαϊκή δέσμευση» του απερχόμενου προέδρου.
Με τη σειρά ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε χθες τον γαλλικό λαό να εμπιστευθεί την ψήφο του στον Εμανουέλ Μακρόν για «τη συνοχή της Γαλλίας» και στο όνομα του «ευρωπαϊκού μέλλοντος και του ανεξάρτητου πνεύματος», μέσω επίσημης τοποθέτησής του στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.
Μάλιστα, αναφερόμενος στην υποψήφια της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, ο κ. Ολάντ τόνισε ότι μπορεί «να αμφισβητήσει τις αρχές και τις αξίες μας, ενώ σχεδιάζει να αλλάξει σχεδόν το 1/4 του γαλλικού Συντάγματος, τροποποιώντας τη νομοθεσία σε θέματα όπως οι κοινωνικές διακρίσεις και “ταυτότητες”».