Ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε τη στήριξή του προς τον Εμανουέλ Μακρόν ενόψει του β΄γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Ειδικότερα, ο Νικολά Σαρκοζί αναφέρθηκε σε μήνυμα του στα social media – μεταξύ άλλων – στην «σαφή ευρωπαϊκή δέσμευση» του απερχόμενου προέδρου.

«Θεωρώ ότι διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία καθώς αντιμετωπίζουμε μια βαθιά παγκόσμια κρίση, πιο σύνθετη από ποτέ», σημείωσε ο Νικολά Σαρκοζί στην ανάρτησή του στο Facebook ανακοινώνοντας την στήριξή του στον Εμανουέλ Μακρόν. Επικαλούμενος μάλιστα «την πίστη στις αξίες της δημοκρατικής δεξιάς», αναφέρθηκε επίσης στην «σαφή ευρωπαϊκή δέσμευση» του απερχόμενου προέδρου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Σαρκοζί δεν είχε προσφέρει τη στήριξή του στην υποψήφια της δεξιάς, Βαλερί Πεκρές, η οποία εξασφάλισε το 4,78% των ψήφων.

Γαλλία: Νίκη Μακρόν με 52% στον β’ γύρο προβλέπει δημοσκόπηση γαλλικού καναλιού

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις, ενόψει του δευτέρου γύρου το βράδυ της Κυριακής, φέρουν τον Εμανουέλ Μακρόν να επικρατεί, είτε οριακά (51-49% κατά το IFOP-Fiducial), είτε καθαρά (52-48% κατά το BFM TV και 54-46% σύμφωνα με το Ipsos), ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πολύ λιγότερο θριαμβευτικά από το 2017, όταν έλαβε πάνω από το 66% των ψήφων.

«Αυτό που κρίνεται την 24η Απριλίου είναι μια επιλογή για την κοινωνία και τον πολιτισμό», αναμετρώνται «δύο οράματα» για το «μέλλον» της χώρας, πέταξε η κα Λεπέν, δεσμευόμενη να «αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας» και να «ξαναφέρει την τάξη».

«Ας μην παρασυρόμαστε, τίποτε δεν κρίθηκε», προειδοποίησε από την πλευρά του ο κ. Μακρόν, «ο διάλογος που θα κάνουμε τις επόμενες 15 ημέρες θα είναι αποφασιστικός για τη χώρα μας και την Ευρώπη».

Οι μονομάχοι έχουν μπροστά τους δυο μεγάλες προκλήσεις. Η πρώτη είναι η αποχή, που πλησίασε το 30%. Η δεύτερη είναι η προσέλκυση των ψήφων των αναποφάσιστων, την ώρα που πολλοί Γάλλοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία ως αγανάκτηση την πολιτική του κ. Μακρόν, για κάποιους εξ αυτών του «προέδρου των πλουσίων».

Η γαλλική αριστερά χωρίς εξαίρεση τάχθηκε εναντίον της υποψήφιας της άκρας δεξιάς, με πρώτο τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν. «Δεν πρέπει να πάει ούτε μια ψήφος στη Μαρίν Λεπέν», επανέλαβε τρεις φορές στους υποστηρικτές του. Κομμουνιστές, σοσιαλιστές, οικολόγοι απηύθυναν την ίδια έκκληση, ομοίως η υποψήφια της παραδοσιακής δεξιάς Βαλερί Πεκρές (4,8%), παρότι κατ’ αυτή «ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε με τη φωτιά».

Θεωρητικά, οι υποψήφιοι οι ψήφοι υπέρ των οποίων μπορούν να θεωρούνται δεξαμενή για την κυρία Λεπέν είναι δύο, με σημαντικότερο τον Ερίκ Ζεμούρ (γύρω στο 7%). Ο ακροδεξιός υποψήφιος, που για ορισμένους αναλυτές έκανε «πιο εκλέξιμη» την κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν, κάλεσε τους υποστηρικτές του χθες «να ψηφίσουν την Μαρίν Λεπέν». Ο δεύτερος είναι ο εθνικιστής Νικολά Ντιπόν-Ενιάν (γύρω στο 2%), που απηύθυνε την ίδια έκκληση στους οπαδούς του.

Ωστόσο, το πόσο θα εισακουστούν οι εκκλήσεις των υπολοίπων υποψηφίων που έμειναν εκτός κούρσας στους ψηφοφόρους τους να φράξουν τον δρόμο της κυρίας Λεπέν μένει να αποδειχθεί, με δεδομένη την προσωπικότητα του κ. Μακρόν, ο οποίος δεν προκαλεί ακριβώς συμπάθεια στους υποστηρικτές της αριστεράς. Για τη Σαντρίν Ρουσό των Πρασίνων, ο πρόεδρος καλά θα έκανε «να ψάξει τους ψηφοφόρους της αριστεράς και των οικολόγων έναν προς έναν». Ο πολιτολόγος Πασκάλ Περινό υπερθεματίζει: η κυρία Λεπέν μοιάζει ικανή να φθάσει πολύ πιο μακριά από ό,τι το 2017, επομένως ο κ. Μακρόν «πρέπει να κινητοποιηθεί για να προσελκύσει ψήφους υποστηρικτών του Ζαν-Λικ Μελανσόν», τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARTE.